Τράπεζες: Μέτρα με μοντέλο «Ιανού» για τις ζημιές του «Daniel» – Στόχος η ανάσχεση κύματος «κόκκινων» δανείων

Τη σκυτάλη από την κυβέρνηση που ανακοίνωσε εξάμηνο «πάγωμα» των πλειστηριασμών παίρνουν οι τράπεζες – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις και οι φόβοι για νέα NPLs

Τη… σκυτάλη από την κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε μία γενναία δέσμη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, παίρνουν οι τράπεζες, θέτοντας σε εφαρμογή το δικό τους σχέδιο που έχει ως σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την ανάσχεση ενός κύματος «κόκκινων» δανείων.

Τον τόνο ως προς την οικονομική ανακούφιση των πλημμυροπαθών από το τραπεζικό σύστημα έδωσε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ανακοινώνοντας την αναστολή αφενός, των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τρεις μήνες και αφετέρου, όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες.

«Αυτές τις κρίσιμες στιγμές αυτό που προέχει είναι η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπό μας και να ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία με τις λιγότερο δυνατές ανθρώπινες απώλειες. Η Τράπεζα Καρδίτσας θα συμβάλει με κάθε τρόπο, όπως έκανε πάντα, ώστε να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές και να ορθοποδήσουν ταχύτατα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τη θεομηνία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσους έχουν ανάγκη, με κάθε μέσο και τρόπο και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», τονίζει στο newmoney ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης, προσθέτοντας πως αν και οι δανειολήπτες δεν έχουν ακόμη έρθει σε επικοινωνία, εντούτοις η διοίκηση έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων και την τράπεζα του συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το εξάμηνο «πάγωμα» των πλειστηριασμών ήταν, άλλωστε, μεταξύ των μέτρων που γνωστοποίησε από την πλευρά της και η κυβέρνηση, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο δεσμεύει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των servicers, οι οποίοι διαχειρίζονται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων.

«Επιδίωξη των τραπεζών είναι να δοθεί στήριξη αντίστοιχη αυτής σε άλλες κακοκαιρίες, όπως, για παράδειγμα, στον «Ιανό», όπου τέθηκαν σε ισχύ ρυθμίσεις και προγράμματα που διευκόλυναν τους πελάτες τους», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα – πιθανότατα και εντός της ημέρας – από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε σχετικά και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν και πάλι, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν επείγοντα αιτήματα – ιδίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων – θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις τράπεζες συνεργασίας τους. Σύσσωμο το χρηματοπιστωτικό σύστημα δε, προτίθεται να ενεργοποιήσει ειδικές γραμμές επικοινωνίας, προκειμένου να υποδέχεται τα σχετικά αιτήματα και έτσι, να προχωρά άμεσα στην αξιολόγησή τους.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία», η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συνήθως λιγότερο προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, καθώς διαθέτουν λιγότερους διαθέσιμους πόρους, αλλά και εξαιτίας της λειτουργικής τους δομής.

«Η αύξηση της συχνότητας, αλλά και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνες, πλημμύρες κ.λπ.) οδηγεί σε ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων, επηρεάζει την ομαλή τους λειτουργία και αυξάνει το κόστος ασφάλισης. Τέτοιες επιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και καθώς αυτές έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα μπορεί να ενισχύσουν το κενό ανταγωνιστικότητας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές χαμηλότερης τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μολονότι είναι νωρίς να υπάρξει μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκληθεί, τόσο από την κακοκαιρία Daniel, όσο και από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται υπ’ ατμόν, προκειμένου να υπολογίσουν τα ανοίγματά τους στις πληγείσες περιοχές (σ.σ. είναι προφανές ότι η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω και της Αγροτικής Τράπεζας, διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη Θεσσαλία, ενώ η Alpha Bank έχει ισχυρή παρουσία στη Θράκη, με δανειακό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 353 εκατ. ευρώ) και άρα, να ανακόψουν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

«Ενήμερα δάνεια θα γίνουν NPL και θα απαιτηθούν επιπλέον προβλέψεις, αλλά έχουμε αρκετά μεγάλο περιθώριο (ΣΔΚΕ>22%), όποτε δεν θα μας επηρεάσει», σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι τράπεζες κατάφεραν έναν πραγματικό άθλο, όσον αφορά στη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, «ρίχνοντας» τον σχετικό δείκτη κατά περισσότερο από 40 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό του Ιουνίου του 2017, ενώ στόχος τους είναι μέχρι τα τέλη του 2023 – αρχές 2024 να έχουν προσεγγίσει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως θα κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να… παραμείνουν στις ράγες.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version