Ύστατη προσπάθεια να τονώσουν την ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια ενόψει του τελευταίου τριμήνου του έτους καταβάλουν οι τράπεζες.
Βασικό τους «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια είναι η στρατηγική συγκράτησης των επιτοκίων τόσο στα σταθερής όσο και στα κυμαινόμενης διάρκειας δανειακά προϊόντα, παρά το κλίμα ανοδικής τάσης που διαμορφώνεται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για όποιον επιθυμεί την δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσει στην αγορά κατοικίας με την λήψη στεγαστικού δάνεια, τα τιμολόγια των τραπεζών προσφέρουν:
- σταθερό επιτόκιο για 3 έτη (δυνατότητα που δίνει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank) της τάξης του 3%-3,6%,
- σταθερό επιτόκιο για 5 έτη μεταξύ 3,5%-4%,
- για 7 έτη (δυνατότητα που προσφέρει η Eurobank) στο 3,80%,
- για 10 έτη μεταξύ 4%-4,3%,
- για 15 έτη μεταξύ 4%-4,4%,
- για 20 έτη μεταξύ 4,6%-4,8%,
- για 25 έτη μεταξύ 4,6%-4,9% και
- για 30 έτη μεταξύ 4,6%-4,9%.
Παρά την μονοπωλιακή ζήτηση για στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο, οι τράπεζες επιχειρούν να συγκρατήσουν το κόστος και στα προϊόντα με κυμαινόμενο επιτόκιο που επιβαρύνονται από την ανοδική τάση του euribor. Για αυτά τα δάνεια τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έχουν εφαρμόσει πολιτική μείωσης των περιθωρίων (spreads), διατηρώντας το μέσο περιθώριο κοντά στο 2,5%, επίπεδο που όμως μαζί με την επιβάρυνση του euribor ανεβάζει το τελικό επιτόκιο πάνω από το 6%, ανάλογα με το ύψος του δανείου και το ύψος της ίδιας συμμετοχής του δανειολήπτη.
Πτώση για πρώτη φορά από το 2016
Τα τραπεζικά επιτελεία κινητοποιούνται να τονώσουν την παγωμένη αγορά των στεγαστικών δανείων καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των νέων συμβάσεων στη στεγαστική πίστη γύρισε το α΄ εξάμηνο του 2023 σε αρνητικό πρόσημο, σε συνέχεια της υποχώρησης των αιτημάτων δανειοδότησης από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Είναι η πρώτη φορά από το 2016, τονίζει υψηλόβαθμα στέλεχος, όταν ξεκίνησε η ανοδική πορεία των χορηγήσεων της κατηγορίας, που οι σχετικές πωλήσεις καταγράφουν πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο μισό του 2023 υπογράφηκαν συμβάσεις αξίας 540 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 34 εκατ. ευρώ ή 5,94% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 4 από τους 6 πρώτους μήνες της χρονιάς αποδείχθηκαν πτωτικοί.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των νοικοκυριών, ενώ έχει οδηγήσει και σε αυξήσεις των επιτοκίων στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με την περίοδο 2019 – 2021.
Όπως λένε, πλέον η υποχώρηση των αιτήσεων για νέες δανειοδοτήσεις ξεπερνά το 20% έναντι του 2022 κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία των εκταμιεύσεων του γ΄ και δ΄ τριμήνου του 2023.
Νέα άνοδος στις τιμές των ακινήτων
Την ώρα πάντως που η στεγαστική πίστη βρίσκεται «στο ψυγείο» συνεχίζεται το ράλι ανόδου τιμών των ακινήτων. Χθες η Εθνική Τράπεζα, με έκθεσή της, εκτίμησε ότι οι συνθήκες υπερβάλλουσας ζήτησης θα διατηρηθούν στην ελληνική αγορά κατοικιών το 2023-2024, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών περίπου 7% ετησίως.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζα, η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, με τη μέση τιμή κατοικιών να αυξάνεται κατά 14,5% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2023, που συνιστά την ισχυρότερη επίδοση.