Τράπεζες: «Θερμό» 15ήμερο με επιτόκια, stress tests και επιδόσεις 6μήνου

Για τις 27 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μ.β. – Μία ημέρα αργότερα η ΕΒΑ δίνει στη δημοσιότητα τις επιδόσεις στα stress tests, ενώ με την ολοκλήρωση των γενικών συνελεύσεων οι τράπεζες μπαίνουν στο «χορό» των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου

Ιδιαίτερα «θερμό» προμηνύεται το επόμενο 15νθήμερο για τις τράπεζες, στα επιτελεία των οποίων επικρατεί… πυρετός εν όψει αφενός, της νέας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις γύρω από το κλείσιμο ή μη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και αφετέρου, των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τα αποτελέσματα των stress tests, αλλά και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων 6μήνου του 2023.

Πιο αναλυτικά, για την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, με τη διαδικασία αποκλιμάκωσης να μετατίθεται για αργότερα μέσα στο 2024, όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πολύ πάνω από το στόχο του 2%. Η εξέλιξη αυτή, αν και ευνοεί τις τράπεζες, αφού αυξάνει την οργανική τους κερδοφορία, εντούτοις ενέχει και κινδύνους. Κι αυτό γιατί, μία νέα αύξηση στα επιτόκια θα σημάνει ακριβότερο χρήμα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο κυρίως για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας αφενός, δύσκολη την εξυπηρέτηση των δανείων και αφετέρου, απαγορευτικές τις όποιες αποφάσεις για τραπεζικό δανεισμό, ενώ στην εξίσωση παραμένει και το ζήτημα των πρόωρων αποπληρωμών από πλευράς επιχειρήσεων με ισχυρούς ισολογισμούς που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα του SSM, Αντρέα Ενρία, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza αποκάλυψε πως η ΕΚΤ προτίθεται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες την παροχή στοιχείων – σε εβδομαδιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο – προκειμένου να διενεργεί συχνότερους ελέγχους, σχετικά με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενους κραδασμούς, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματίσει τη γενική συνέλευσή της η Alpha Bank, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν πρόγραμμα buyback έως και 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,29 ευρώ μέχρι τρία ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και αναμένεται να διατεθεί συνολικά ποσό που θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ τους 12 πρώτους μήνες της ισχύος του.

Στις 28 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, με τις ελληνικές τράπεζες να περνούν και μάλιστα, με άνεση τις επίμαχες «εξετάσεις», παραμερίζοντας ακόμη και τον… σκόπελο των εμπορικών ακινήτων. Αυτά, πως επισημαίνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα, καθώς χρησιμοποιούνται, τόσο ως εξασφαλίσεις για τη λήψη δανείων από τις επιχειρήσεις, όσο και για επενδυτικούς σκοπούς.

«Η σημασία του τομέα στην οικονομία και έμμεσα στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναδεικνύεται ακόμη από τη διασύνδεση με άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτός των κατασκευών. Μέσω της επίδρασης στον κλάδο των κατασκευών, μια διαταραχή στην αγορά εμπορικών ακινήτων εν τέλει επηρεάζει συνολικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η ανεργία και η οικονομική ανάπτυξη, τα οποία με τη σειρά τους, αναμένεται να συντελέσουν στην αύξηση των ποσοστών αθέτησης, με σημαντικές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως στο ακραία αρνητικό σενάριο των stress tests προβλέπεται πτώση στα οικιστικά ακίνητα κατά -2,1% το 2023, -7% το 2024 και αύξηση 2,9% το 2025, ενώ για τα εμπορικά ακίνητα μείωση κατά -9,2% την εφετινή χρονιά, -6,1% το 2024 και -2,2% το 2025.

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, στην ατζέντα της οποίας, όπως έγραψε το newmoney, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η έγκριση προγράμματος επαναγοράς μετοχών, καθώς και η δωρεάν διάθεσή τους σε στελέχη και προσωπικό, με σκοπό τη διακράτησή τους στην τράπεζα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη θεματολογία που καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι, το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο «χορός» των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, με τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς να παρουσιάζουν πρώτες τις επιδόσεις τους στις 31 Ιουλίου και τις ΕΤΕ και Alpha Bank να ακολουθούν την 1η και 9η Αυγούστου αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών αναμένεται να κεντρίσουν, τόσο τα έσοδα από τόκους που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένα εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και οι προθέσεις των διοικήσεων για τη διανομή μερισμάτων. Ως γνωστόν, ο επόπτης δεν έδωσε το «πράσινο φως» για διανομή από τα κέρδη του 2022, γεγονός που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εδράζεται και στο υψηλό ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου. Δεδομένου, ωστόσο, ότι αυτό αναμένεται να πέσει κάτω του 50% στην επόμενη τριετία, ο δρόμος για την ανταμοιβή των μετόχων ανοίγει μετά από σχεδόν 13 χρόνια.

 

 

Newmoney.gr

Exit mobile version