Εκδήλωση με θέμα «Αναπτύσσοντας καινοτόμες επιχειρήσεις – Γαζέλες στη Βαλκανική Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Beyond 2023, από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, ανέφερε πως το «ΕΒΕΑ είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ευρώπη που δημιούργησε το 2014, σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων κι αργότερα Επιταχυντή Επιχειρήσεων και Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ορισμένες από τις ομάδες του Επιταχυντή, που ονομάζονται «Γαζέλες» καθώς χαρακτηρίζονται από ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, με ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην περιοχή της Βαλκανικής και της Μεσογείου. Ακολούθως έγιναν συναντήσεις των ομάδων αυτών με 60 Επιχειρηματικούς Αγγέλους. «Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε στις μικρές επιχειρήσεις, που ξεκινούν τώρα και ασχολούνται με την καινοτομία, την ευκαιρία να αναπτυχθούν», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Εφραίμογλου πρόσθεσε πως οι ελληνικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μπορούν να δείξουν τον δρόμο της επιτυχίας» και υπογράμμισε: «ήδη το κάναμε πέρσι με δύο γυναικείες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν ως βέλτιστη πρακτική στον ψηφιακό τομέα στην Ευρώπη. Ναι, έχει αρχίσει και αλλάζει κάτι στη χώρα μας, βλέπουμε να είμαστε πιο ώριμοι και καλύτεροι τεχνολογικά».
Για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας τόνισε πως το ΕΒΕΑ μπορεί να υποδεχτεί στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων «ακόμη περισσότερες Startups», ώστε να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις – μέλη του σ’ αυτό το τεχνολογικό «τσουνάμι» που έρχεται.
Από την πλευρά του, ο CEO της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων εξέφρασε την άποψη πως «το οικοσύστημα στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και με το Elevate και με τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Enterprise Greece, πλέον έχει φτάσει σ’ ένα επίπεδο όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη γνώση να μεγαλώσουν όσο περισσότερο μπορούν». Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως στόχος της Enterprise Greece είναι να φέρει σε επαφή τις επιχειρήσεις με επενδυτές, αλλά και να «προβάλλει τη χώρα ως προορισμό για τους επενδυτές, αφού ουσιαστικά υπάρχουν προϊόντα στα οποία μπορούν να επενδύσουν».
Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «INTERREG BALKAN – MEDITERRENEAN 2014 – 2020», που προσκαλεί καινοτόμες ΜμΕ – Startups να υποβάλουν αίτηση για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης κι έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου οι επιχειρήσεις «Γαζέλες» μπορούν να τρέχουν ταχύτερα και περισσότερο, συμμετέχουν ως εταίροι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: startupper.gr