Twitter: Τι αλλάζει με την εξαγορά του αιώνα στην πλατφόρμα

Περισσότερη «ελευθερία» -μάλλον αυθαιρεσία- υπόσχεται ο Elon Musk, ο οποίος πήρε στα χέρια του και άλλη εξουσία, με την οποία θα υποκινεί ένα σωρό χρήστες προς όποια κατεύθυνση τον συμφέρει, μπαίνοντας συγχρόνως στην ελίτ των επιχειρηματιών που έχουν από ένα social media στην ιδιοκτησία τους.

Ο Elon Musk εξαγόρασε μόλις χθες το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων και ήδη πολλοί ανησυχούν για την πορεία της πλατφόρμας. Άλλοι μιλούν για την επαναφορά των λογαριασμών που είχαν μπλοκαριστεί στο παρελθόν, άρα των ακραίων ή εξτρεμιστικών απόψεων, και άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ελευθερία στην έκφραση των χρηστών. Ο Musk ως tech entrepreneur έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στις «ατέλειες» του Twitter – αυτές που προτίθεται να αλλάξει τώρα που από μέτοχος έγινε ιδιοκτήτης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η λογοκρισία αλλά και τα bots που οφείλονται για τα spam tweets, τα οποία θέλει να απαλείψει. Ο ίδιος σημείωσε πως σκοπεύει αρχικά να ανακτήσει το στάτους της πλατφόρμας σε ό, τι αφορά τον ελεύθερο λόγο, αποτελώντας ένας παγκόσμιος χώρος δημόσιας συζήτησης. Ακολούθως, σκέφτεται να καταστήσει ανοιχτό σε όλους τον κώδικα των αλγορίθμων και να πιστοποιήσει τους χρήστες ελέγχοντας την ταυτότητα τους.

Ένα ακόμη βασικό κομμάτι που ενδιαφέρει τον Musk είναι τα big data, τα οποία στοχεύει να αξιοποιήσει προς κάθε όφελος, μολονότι η ΕΕ έχει δείξει με τους νέους κανονισμούς της ότι το Twitter θα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί σχετικά με όσα προστάζουν νομικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάποιοι υπογραμμίζουν ότι δίνεται υπερβολική εξουσία στον Elon Musk, ο οποίος θα ελέγχει ένα σημαντικό εύρος του δημόσιου λόγου, επηρεάζοντας πολλές εκφάνσεις του που φτάνουν μέχρι και την πολιτική του χρήση.

Μερικοί σκέφτονται ήδη να εγκαταλείψουν τους λογαριασμούς τους στο Twitter παρόλο που μέχρι πρότινος τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα με τα τοξικά σχόλια να κυκλοφορούν συνεχώς μέσα από την πλατφόρμα. Προς το παρόν, όμως, ο Musk ενδιαφέρεται περισσότερο να σταματήσει τα trolls του Twitter και να εφαρμόσει μια απόλυτα ελεύθερη έκφραση όπου οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να λογοδοτούν πουθενά για όσα λένε εκεί μέσα.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι ο Musk προωθεί το political incorrectness όσο ότι διακινδυνεύει να θέσει εκτός ελέγχου χρήστες που κρύβονται πίσω από ανώνυμα ή επώνυμα προφίλ και απειλούν, στοχοποιούν και προσβάλλουν διάφορες κοινωνικές ομάδες ή άτομα. Με άλλα λόγια, αυτό που για εκείνον μοιάζει με ελευθερία λόγου για κάποιον άλλο είναι απλά ρητορική μίσους και κατάχρηση της γλώσσας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Musk έχει σκεφτεί να εισάγει μια λειτουργία για την επεξεργασία των tweets μόλις αυτά αναρτώνται, προλαβαίνοντας έτσι τις αντιδράσεις ορισμένων και δίνοντας ένα χρήσιμο εργαλείο σε εκείνους που θέλουν να αλλάξουν μια δήλωση τους για να αποφύγουν την κριτική. Καθώς λοιπόν η ελευθερία του λόγου είναι σημαντική, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ασυμμετρίες της εξουσίας και άλλα ζητήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να μιλήσουν τελείως ελεύθερα και να λένε ό, τι θέλουν σε κοινή θέα.

Η μετριοπάθεια του Musk απέναντι στην διαχείριση του δημόσιου περιεχομένου δεν αποκλείεται να καταστήσει το Twitter πιθανότατα ένα λιγότερο ασφαλές μέρος για πολλούς ανθρώπους, επιτρέποντας ταυτόχρονα και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση εκστρατειών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Από την πλευρά τους, ακτιβιστές, δημόσιες οργανώσεις και κυβερνητικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξέφρασαν συγκρατημένες απόψεις και την ανάγκη να διατηρηθεί υπό έλεγχο το πεδίο εξουσίας των social media κολοσσών και των επιχειρηματιών που αποκτούν όλο και περισσότερα μέσα επιρροής. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει να κάνει ο Musk και που θα βρει εμπόδιο απέναντι του.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version