Βαρύς είναι ο αντίκτυπος το κορωνοϊού στους πλούσιους του κόσμου, όπως καταδεικνύεται σε έρευνα του Ομίλου UBS μεταξύ επενδυτών. Η πανδημία φαίνεται να έχει προκαλέσει φόβο στην ελίτ, με τα περισσότερα μέλη της να σχεδιάζουν τη δραστική μείωση των ταξιδιών τους και τη μετακόμιση κοντά σε συγγενείς, καθώς θεωρούν ότι ο κόσμος θα αλλάξει μόνιμα.
Φόβος για έλλειψη ρευστού
Περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι φοβούνται πως δεν θα έχουν αρκετή ρευστότητα σε περίπτωση νέας πανδημίας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εξέφρασε ανησυχία για το εάν θα κληροδοτήσει αρκετά χρήματα στους απογόνους του.
Η κρίση «έχει γίνει πολύ προσωπική», δηλώνει η Bonnie Park, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού υγείας της UBS στην Αμερική. «Ειδικά στις ΗΠΑ, το 82% των επενδυτών θεωρούν ότι η ζωή τους έχει αλλάξει για πάντα».
Είναι σίγουρο ότι οι φτωχοί και τα μέλη της εργατικής τάξης έχουν υποφέρει περισσότερο από την οικονομική δυσπραγία που ενέσκηψε εξαιτίας του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ύφεση από την Μεγάλη Κρίση και έχει οδηγήσει σε δεκάδες εκατομμύρια απολύσεις. Μεταξύ των πλούσιων επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 70% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί οικονομικά από την πανδημία, με το 36% αυτών να χαρακτηρίζει την επίπτωση αυτή «σημαντική».
Οι νεότεροι επενδυτές επισήμαναν ότι επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την κρίση του κορωνοϊού. Πάνω από το 70% των πλούσιων millennials είπαν ότι τα οικονομικά τους επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία και ένα ανάλογο ποσοστό δηλώνουν ότι θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Baby Boomers ανέρχεται σε 34%. Οι millennials είναι επίσης δύο φορές πιό πιθανό από τους baby boomers να χρειάζεται να παρέχουν οικονομική βοήθεια σε φίλους και συγγενείς.
Επενδυτικές ευκαιρίες
Πάρα πάντως τις ζημιές που υπέστησαν, οι περισσότεροι πλούσιοι επενδυτές βλέπουν την πρόσφατη «κυκλοθυμία» που επικρατεί στις αγορές σαν επενδυτική ευκαιρία.
Ασχέτως των επενδύσεων, οι επενδυτές αναμένεται να κάνουν μόνιμες αλλαγέςς τον τρόπο ζωής τους εξαιτίας του κορωνοϊού. Πάνω από τα 2/3 είναι έτοιμοι να δουλέψουν από απόσταση, ενώ το 70% αναμένει ότι θα ταξιδέψει λιγότερο στο μέλλον και πάνω από τους μισούς σχεδιάζουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενείς τους.
Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να μετακομίσουν από μεγαλουπόλεις σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές από εκείνους στις ΗΠΑ, καθώς πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι επιθυμούν κάτι τέτοιο σε σχέση με το 30% των πλούσιων Αμερικανών.