UBS: Η ΕΚΤ θέλει και μπορεί να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα – Τι θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του νέου εργαλείου της

Τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας σκιαγράφησαν χθες σε call με ειδικούς και δημοσιογράφους οι αναλυτές της UBS και παρουσίασαν τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο. Τα μεγάλα ερωτήματα βεβαίως είναι πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός και πόσο έντονες θα είναι οι πιέσεις στην ανάπτυξη, αλλά και στο κόστος δανεισμού κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα.

Τις υψηλότερες συγκριτικά πιθανότητες (40%) συγκεντρώνει σύμφωνα με τη UBS ένα σενάριο «ομαλής προσγείωσης». Σε αυτό η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αλλά οι επενδυτές θα πειστούν πως μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα οδηγηθούν υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι μετοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν ελαφρά. Αξιοσημείωτες πιθανότητες (30%) όμως συγκεντρώνει και το σενάριο της «βουτιάς», μίας συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας δηλαδή, αλλά και σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού. Στο 20% ανέρχονται οι πιθανότητες στασιμοπληθωρισμού (που θα ενέτεινε τις πιέσεις στα ομόλογα) και στο 10% μίας θετικής έκπληξης με πιθανή ανακωχή στον πόλεμο της Ουκρανίας και τερματισμό της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 από την Κίνα.

Η εικόνα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων  

Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για τις εξελίξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και το πόσο αποτελεσματική στην προστασία ελληνικών και ιταλικών ομολόγων θα μπορούσε να είναι μία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Θέμις Θεμιστοκλέους, Head, EMEA Investment Office, σχολίασε πως είναι καταρχήν «πολύ ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναγνώρισε τις ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας και τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς. Αν και στόχος κάθε κεντρικής τράπεζας είναι ανακοινώνοντας ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης να μην χρειαστεί τελικά να το χρησιμοποιήσει, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Η ΕΚΤ δείχνει να έχει και τη βούληση και τα εργαλεία να στηρίξει τα ομόλογα της περιφέρειας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πάντως πως θα πρέπει να περιμένουμε βεβαίως να δούμε τι θα ακριβώς είναι και πώς θα λειτουργεί το νέο εργαλείο, που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό για την αποτροπή του «κατακερματισμού» στην αγορά κρατικού χρέους.

Η UBS υπολογίζει ότι το νέο εργαλείο  θα ακολουθεί τα πρότυπα του SMP (Securities and Markets Programme), ενός ευέλικτου προγράμματος που αξιοποιήθηκε από το 2010 έως και το 2012 για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη στήριξη ομολόγων της περιφέρειας. Σε αντίθεση με το ΑPP και το PEPP πιθανότατα θα  εστιάζει σε συγκεκριμένες χώρες και δεν θα ωφελούνται  όλα τα κράτη – μέλη. Είναι αρκετά πιθανό να συνοδεύεται πάντως από όρους και προϋποθέσεις.

Πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα είναι το τι ακριβώς θα παρακολουθεί η ΕΚΤ προκειμένου να παρέμβει στην αγορά: τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ή τα spreads (δηλαδή το πόσο θα ανοίψει η ψαλίδα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας ή Ιταλίας έναντι της Γερμανίας); Ένα δεύτερο σημαντικό είναι και το πόση διαφάνεια θα έχουν οι κινήσεις της στην αγορά. Σε περίπτωση που γίνονται γνωστές πλήρως οι κινήσεις θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση χωρών του Βορρά.

Η εξέλιξη του πολέμου και η πίεση στην αγορά ενέργειας

Η UBS δεν βλέπει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, αφού τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ προσέχουν προς το παρόν να μην ξεπεράσουν επικίνδυνα όρια. Ωστόσο δεν αποκλείει αυτός να έχει μεγάλη διάρκεια και εκτιμά ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη στην αγορά ενέργειας. Το χειρότερο βεβαίως σενάρια θα ήταν μία πλήρη διακοπή των ρωσικών φυσικού αερίου προς τη γηραιά ήπειρο. Αυ αυτό συμβεί, τότε η άκρως εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο η Γερμανία θα διολισθήσει αναπόφευκτα σε ύφεση, παρασύροντας ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Exit mobile version