Ανάπτυξη 1,4% περιμένει για το 2023 στην Ελλάδα η UniCredit, με παρόμοιους ρυθμούς (1,5%) για το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης που έχουν εκταμιευτεί έως τώρα (περίπου 11 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις) αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των επενδύσεων, ενώ η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Έπειτα από τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit περιμένει μια ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, που θα αντανακλά την επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στα τέλη του περασμένου έτους.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι αναλυτές επισημαίνουν τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 5% του ΑΕΠ το 2021 περίπου στο 1% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι στόχου για 1,6%), λόγω της ανάκαμψης των φορολογικών εσόδων και των χαμηλότερων των προβλέψεων δαπανών για μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους. Αντίστοιχα, το χρέος εκτιμάται ότι έχει μειωθεί πάνω από 25 μονάδες, στο 170% του ΑΕΠ.
«Συνολικά, αυτό το αποτέλεσμα δίνει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να φέρει το πρωτογενές ισοζύγιο σε πλεόνασμα, όπως σχεδιάζει, φέτος, αν και η ευνοϊκή επίδραση από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερη», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι εκλογές
Οι αναλυτές της UniCredit χαρακτηρίζουν αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς όπως επισημαίνουν, η δημοτικότητα της κυβέρνησης υποχωρεί λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, παρά τις προσπάθειές της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδόν κατά 10%.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία να είναι σε σταθερά καθοδική τροχιά και την απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μειωθεί στις 3-4 μονάδες. «Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των σιδηροδρόμων έπειτα από το δυστύχημα δεν αναμένεται να είναι η μαγική λύση που θα αλλάξει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία, προς τα θέματα που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση», σημειώνουν οι αναλυτές.
Συνεπώς, καταλήγουν ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται όλο και πιο απίθανο ότι ένα κόμμα θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.
Πηγή: moneyreview.gr