WeWork: Από την αποτίμηση των 40 δισ. δολαρίων στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας βρίσκεται η WeWork, η αμερικανική εταιρεία παροχής φυσικών και ψηφιακών εργασιακών χώρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 397 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και παρουσίασε ρευστότητα ύψους 680 εκατ. ευρώ. Η ίδια η WeWork σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε πως «οι ζημίες μας και οι αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες εγείρουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

«Εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη θέση ρευστότητας και την κερδοφορία των δραστηριοτήτων μας, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουμε όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης ή της αναχρηματοδότησης του χρέους μας, της αναζήτησης πρόσθετων δανειακών ή μετοχικών κεφαλαίων, της μείωσης ή καθυστέρησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στρατηγικών πρωτοβουλιών μας ή της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, άλλων στρατηγικών συναλλαγών ή/και άλλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης απαλλαγής βάσει του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στον απόηχο της είδησης η μετοχή της εταιρείας στην Wall Street κατέρρευσε 26% στα 15 σεντς μετά από το κλείσιμο της Τρίτης και πλέον έχει χρηματιστηριακή αξία κάτω από 500 εκατ. δολάρια.

Τι έγινε

Η WeWork ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2010, μισθώνοντας γραφεία σε τιμές χονδρικής, ενώ παράλληλα δημιουργούσε κοινόχρηστους χώρους εργασίας για επιχειρήσεις και ιδιώτες που αναζητούν ένα μέρος για να απαντούν στα mail τους χωρίς να έχουν τη δέσμευση μίας εμπορικής μίσθωσης.

Η εταιρεία μεσουρανούσε στην αγορά πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα, το 2019 ετοιμαζόταν για IPO στην Wall Street, με την SoftBank να αποτιμά την αξία της στα 40 δισ. δολάρια. Όμως στην πορεία της η WeWork έκανε μερικά σοβαρά λάθη. Πρώτον, τα οικονομικά της στοιχεία να ήταν προσβάσιμα σε όποιον επιθυμούσε να τα δει, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική λόγω των υπερβολικών δαπανών και των ρίσκων που «συνόδευαν» τις κινήσεις του ιδρυτή της, Άνταμ Νιούμαν.

Έτσι λοιπόν η IPO δεν έγινε το 2019, με την SoftBank να χαρακτηρίζει την επένδυση που είχε κάνει στην αμερικανική εταιρεία ως «ανόητη». Στην συνέχεια προχώρησε στην ανάκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου της επιχείρησης με ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ ώθησε τον Νιούμαν σε παραίτηση.

Η IPO της WeWork έγινε τελικά το 2021 μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, ή SPAC, ωστόσο τα προβλήματα δεν σταμάτησαν. Η καθιέρωση της υβριδικής εργασίας την περίοδο της πανδημίας έπληξε σημαντικά τις δραστηριότητες της. Τα έσοδά της εταιρείας αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και μειώθηκαν κατά 4% στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί το 41% των πωλήσεών της.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version