Wikifarmer: Το ελληνικό marketplace για αγρότες στο οποίο επένδυσε ο γιος του Mr. Ikea

Ξεκίνησε το 2017 σαν μια πλατφόρμα, όπου οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις αγροτικές καλλιέργειες, διαβλέποντας το κενό που υπήρχε στο συγκεκριμένο τομέα σε επίπεδο αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών σαν η Wikipedia των αγροτών, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες με περισσότερους από 12 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι ιδρυτές της Wikifarmer, ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος και ο πρώην εργαζόμενος της Google, Ηλίας Σούσης δεν περιορίστηκαν σε αυτό και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα, το οποίο περιλάμβανε την εξέλιξη της πλατφόρμας σε ένα marketplace χονδρικής με παγκόσμια απήχηση, στο οποίο οι αγρότες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες με στόχο να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές από τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων λιανικής, της εστίασης και του τουρισμού.

Η επέκταση στην Μεσόγειο

Με τη Wikifarmer, οι παραγωγοί ξεπερνούν τον σκόπελο του μεσάζοντα και παράλληλα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τις τιμές και τις ποσότητες ενώ οι αγοραστές μπορούν να προμηθευτούν τα αγροτικά προϊόντα σε καλή ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές καθώς, μεταξύ άλλων, μπορούν να ζητήσουν προσφορές για το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν.

“Αυτή την στιγμή, είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα  περίπου 9.000 παραγωγοί, εκ των οποίων περίπου οι 3.000 εντοπίζονται στην Ελλάδα καθώς και 15.000 αγοραστές”, επισημαίνει στο capital.gr ο Ηλίας Σούσης, προσθέτοντας ότι μετά την μεγάλη επένδυση που έλαβε η εταιρεία πριν μερικούς μήνες, επεκτάθηκε σε επιπλέον τρεις αγορές, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία, δίνοντας την δυνατότητα σε παραγωγούς από τις συγκεκριμένες χώρες να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας.

“Σε πρώτη φάση είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά με Έλληνες παραγωγούς και αυτό σε δεύτερο χρόνο διευρύνθηκε και πλέον το 90% των παραγωγών προέρχονται από αυτές τις 4 χώρες”, σημειώνει ο κ. Σάγκος με τον κ. Σούση να συμπληρώνει: “Θεωρούμε την Μεσόγειο σαν το μποστάνι ολόκληρης της Ευρώπης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

Προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών διεθνούς εμβέλειας

Η ιδέα του Wikifarmer εντυπωσίασε και τον Ματίας Κάμπραντ, τον μικρότερο γιο του ιδρυτή των Ikea, Ινγκβαρ Κάμπραντ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει το επενδυτικό του ενδιαφέρον και στην χώρα μας.

Ο 52χρονος Ματίας υπήρξε ένας εκ των επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία χρηματοδότηση που έλαβε η πλατφόρμα. Ο διάδοχος των Ikea δεν ήταν το μοναδικό όνομα με διεθνή απήχηση που επένδυσε στην εταιρεία καθώς ανάμεσα στους επενδυτές συγκαταλέγεται ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική, το ελληνικό venture capital Metavallon και άλλοι angel investors.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Wikifarmer, αν και τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ωστόσο επιδιώκει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αναζητήσει νέα κεφάλαια, τα οποία στο μέλλον θα της επιτρέψουν να επεκτείνει γεωγραφικά το αποτύπωμά της καθώς απώτερος στόχος της είναι να καταστεί στον βασικό παγκόσμιο παίκτη του ηλεκτρονικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων σε ορίζοντα τετραετίας.

Επί του παρόντος κλείνουν τα αυτιά σε όποιες κρούσεις έχουν γίνει για εξαγορά καθώς τώρα κύριο μέλημα “είναι να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας εκτός συνόρων όπου οι προκλήσεις είναι δέκα φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα”, διευκρινίζει ο κ. Σάγκος.

“Σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε ένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης με τριπλασιασμό της εταιρείας σε βάθος τριετίας ενώ ιδανικά θα θέλαμε ο αριθμός των παραγωγών να αγγίξει τους 70.000 με 80.000 μέσα στα επόμενα 4 χρόνια”, τονίζει με την δική του σειρά ο κ. Σούσης.

Στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί και σαν τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγροτικών προϊόντων, εμφανίζουν σταθερά υψηλή ζήτηση το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες και οι ντομάτες ενώ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες αναζητήσεις για ηλιέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία των τροφίμων.

Τέλος, η Wikifarmer, εκτός του ότι διασφαλίζει την αξιοπιστία των συναλλαγών, σε αρκετές περιπτώσεις διευκολύνει τους παραγωγούς και σε επίπεδο μεταφοράς και logistics, έναν τομέα στον οποίο επιδιώκει μελλοντικά να κατευθύνει μέρος των επενδύσεών της.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version