«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και της οικονομίας, θεωρείται η επισημοποίηση, χθες, της συμφωνίας εξαγοράς πέντε ξενοδοχείων στην Κρήτη από το σχήμα Hines – Henderson Park. Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό το τελικό τίμημα, πηγές της αγοράς ανέφεραν χθες ότι η αξία της συμφωνίας ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 20-30 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή/ανακαίνιση των ξενοδοχείων ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2021. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία που κυοφορείτο ήδη από τα μέσα του 2019 και η οποία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας και των επιπτώσεων που αυτή επέφερε στον τουρισμό.
Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hines συνεργάζεται με τον επενδυτικό όμιλο ακινήτων Henderson για τη δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων στην ελληνική αγορά. Η τελευταία αυτή κίνηση αφορά την απόκτηση πέντε μονάδων επιφάνειας 67.000 τ.μ. και δυναμικότητας 1.094 δωματίων. Πρόκειται για ξενοδοχεία τα οποία ανήκαν στις οικογένειες Μαμιδάκη και Κεφαλογιάννη. Ειδικότερα, δύο ξενοδοχεία με τις επωνυμίες Coral και «Ερμής», δυναμικότητας 170 και 218 δωματίων, αντιστοίχως, ανήκαν στην οικογένεια Μαμιδάκη προτού ξεκινήσουν τα οικονομικά προβλήματα και παρέμβουν οι πιστώτριες τράπεζες. Τα ξενοδοχεία είναι τριών και τεσσάρων αστέρων, αντιστοίχως, και βρίσκονται στον Αγιο Νικόλαο. Από την οικογένεια Κεφαλογιάννη αποκτήθηκαν το ξενοδοχεία Apollonia Beach Resort & Spa (336 δωμάτια) και Santa Marina Beach Resort (208 δωμάτια), τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Αμμουδάρα Ηρακλείου. Από την ίδια οικογένεια και μέσω της Cyan Group αποκτήθηκε και το ξενοδοχείο Sitia Beach City Resort & Spa, δυναμικότητας 162 δωματίων, το οποίο βρίσκεται στη Σητεία και είναι πέντε αστέρων, όπως άλλωστε και το Apollonia, ενώ το Santa Marina είναι τεσσάρων αστέρων.
Σε δηλώσεις του με αφορμή την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, ο Πολ Γομόπουλος, επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «παρότι είναι σαφές ότι η πανδημία θα έχει επιπτώσεις στους τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας, έχουμε εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και ως εκ τούτου παραμένουμε προσηλωμένοι και στην αναζήτηση περαιτέρω ευκαιριών στην αγορά». Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από περίπου ένα μήνα, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης της Prodexpo, ο κ. Γομόπουλος είχε επισημάνει ότι η κρίση θα οδηγήσει τις τιμές των ξενοδοχείων σε πτώση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και νέες επενδυτικές ευκαιρίες, για τους επενδυτές εκείνους που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι η Hines έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα στην Ελλάδα (είναι, άλλωστε, παρούσα από το 2014) και δεν προτίθεται να αναστείλει καμία από τις προγραμματισμένες επενδύσεις της.
Αντιστοίχως ο Νικ Γουέμπερ, ιδρυτικός εταίρος της Henderson Park, ανέφερε ότι «με τη συναλλαγή αυτή μπορέσαμε να δώσουμε λύση σε μια κατάσταση διευθέτησης χρέους (distressed situation) και να αποκτήσουμε τον έλεγχο μιας σειράς από περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας και προοπτικών».
Πηγή: kathimerini.gr