Friday, December 8, 2023
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Η πανωλεθρία του τουρισμού στη Μεσόγειο σε αριθμούς

in SLIDER, ΑΓΟΡΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
0
Η πανωλεθρία του τουρισμού στη Μεσόγειο σε αριθμούς

Σε πανωλεθρία για τον τουριστικό Νότο έχει εξελιχθεί η σεζόν COVID 19 όπως πιστοποιούν τα ίδια τα νούμερα σε αφίξεις και εισπράξεις, με την πτώση να ξεπερνά το 70% σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ και για τη χώρα μας ο πενιχρός μέχρι στιγμή απολογισμός είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ισπανία, Τουρκία, Κύπρος και Ελλάδα βιώνουν το χειρότερο -ιστορικά- καλοκαίρι, με την ‘’πρωταθλήτρια’’ της Μεσογείου, την Ισπανία, να έχει απωλέσει μόνο στο πρώτο εξάμηνο φέτος 27,3 εκατ. επισκεπτών και 28,4 δισ. ευρώ εσόδων.

Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι ισπανικοί προορισμοί δέχθηκαν μόλις 10,78 εκατ. τουρίστες με πτώση 71,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις συρρικνώθηκαν κατά 70,6% μόλις στα 11,84 δισ. ευρώ- νούμερα πρωτοφανή για τα δεδομένα της ισπανικής τουριστικής βιομηχανίας. O Iούλιος ήταν σαφώς καλύτερος με διεθνείς αφίξεις άνω του 1,1 εκατ., νούμερο πάντως που αντιστοιχεί μόλις στο 1/6 των ξένων επισκεπτών του Ιουλίου του 2019.

Μεγαλύτερη είναι η πτώση στην Τουρκία, όπου με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πτώση για το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι στο 75% όσον αφορά την επισκεψιμότητα με τους ξένους τουρίστες στη χώρα να υπολογίζονται στα 4,5 εκατομμύρια από τα 18 εκατ. επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2019. Σημειωτέον ότι πέρυσι ο τουρκικός τουρισμός μέτρησε 45 εκατ. ξένους επισκέπτες, ενώ φέτος μία αισιόδοξη εκτίμηση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παραπέμπει σε έναν στόχο 15 εκατ. τουριστών για το σύνολο του έτους- αν κι εφόσον δεν υπάρξουν περικοπές δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών- καθώς και 11 δισ. δολάρια εσόδων. Με βάση τις εκτιμήσεις από το υπουργείο, στο επτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις ήταν στα 6,5 εκατ. και από αυτές 1,2 εκατ. ήταν οι Τούρκοι που ζούν στο εξωτερικό.

Κατάρρευση σημειώνουν τα νούμερα και στην Κύπρο, όπου στους επίσημους αριθμούς έχουν συμπεριληφθεί και οι επιδόσεις του πολύ δύσκολου φετινού Ιουλίου: Ενδεικτικά, για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η πτώση στις αφίξεις τουριστών ξεπέρασε το 85%, φθάνοντας τις 320.589 σε σύγκριση με 2.181.994 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με βάση τα στοιχεία από την κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία. Μόνο για τον Ιούλιο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 88,2%, μόλις στις 64.914 από 550.971 τον Ιούλιο του 2019.

Ελλάδα: Χειρότερος ο Αύγουστος

Για τη χώρα μας τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος της περασμένης εδομάδας παραπέμπουν επίσης σε μεγάλη πτώση στο πρώτο εξάμηνο με μείωση κατά 87,5% ή 4,74 δισ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία. Οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,9% και διαμορφώθηκαν στα πέριξ των 2,178 εκατ. ταξιδιωτών, έναντι 9,407 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019- σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις.

“Η σεζόν Covid ρίχνει αυλαία το Σεπτέμβριο με χαμηλές πληρότητες, όμως τα ισχυρά μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν σε κάποιες περιοχές προκάλεσαν σύγχυση αναφορικά με ύπαρξη lockdown και αυτό έφερε νέες ακυρώσεις.

Τολμώ να πω η σεζόν τελείωσε άδοξα σε κάποιους προορισμούς», ανέφερε σε δηλώσεις του χθές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Δεν υπάρχει lockdown στους προορισμούς όπου έχουν επιβληθεί πρόσθετα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνοντας λόγο για “παραπληροφόρηση” που οδηγεί σε “σωρεία ακυρώσεων λόγω φόβου και λανθασμένης εντύπωσης ότι οι προορισμοί είναι κλειστοί».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τουριστικού ενδιαφέροντος αρκετές επιχειρήσεις θα κλείσουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι «μισός μήνας τουριστικά» καθώς το πλάνο των κρατήσεων σε αρκετά καταλύματα δεν ευνοεί την περαιτέρω λειτουργία τους. Αντίστοιχα και η εικόνα του Αυγούστου είναι χειρότερη από τις αρχικές προσδοκίες και σύμφωνα με τους ξενοδόχους θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι προορισμοί παραμένουν ανοιχτοί, παρά την επιβολή ισχυρών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, ο προβληματισμός είναι τεράστιος όταν τα έσοδα κατρακυλούν στην περιοχή των 3 δις. ευρώ φέτος (με βάση πλέον τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων για το σύνολο του 2020) ευρώ από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. «Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, όταν ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο θα ενταθεί», αναφέρει ο κ. Τάσιος, χαρακτηρίζοντας “μαγικό στοίχημα” τη λήψη κατάλληλων εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης του κλάδου, ώστε να του επιτρέψουν να επιβιώσει το 2021.

 

 

Πηγή: newmoney.gr

Share2Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    777 shares
    Share 311 Tweet 194
  • Ο συνιδρυτής της Avast επενδύει στον γύρο χρηματοδότησης σειράς Α της Keboola ύψους 32 εκατ. δολαρίων

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στην καριέρα σας – Από πρώην στέλεχος του HR της Microsoft

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Στόλο μεγάλων bulk carriers συνθέτει η Danaos

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Μπάρμπα Στάθης: Εξαγορά του 80% της εταιρείας Χαλβατζής Μακεδονική

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η εκκίνηση του Dutch Future Fund II προσφέρει ώθηση ύψους 200 εκατ. ευρώ για ολλανδικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας

Η εκκίνηση του Dutch Future Fund II προσφέρει ώθηση ύψους 200 εκατ. ευρώ για ολλανδικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας

December 7, 2023
Τράπεζες: Νέα αύξηση της ψαλίδας στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Οκτώβριο

Τράπεζες: Νέα αύξηση της ψαλίδας στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Οκτώβριο

December 7, 2023
Λύση στο στεγαστικό πρόβλημα: Κίνητρα για την αξιοποίηση 900.000 κλειστών σπιτιών

Λύση στο στεγαστικό πρόβλημα: Κίνητρα για την αξιοποίηση 900.000 κλειστών σπιτιών

December 7, 2023
Deal 1,9 δισ. δολαρίων στις αερομεταφορές – H Alaska Air Group εξαγοράζει την Hawaiian

Deal 1,9 δισ. δολαρίων στις αερομεταφορές – H Alaska Air Group εξαγοράζει την Hawaiian

December 7, 2023
Νέο κύμα απολύσεων στο Spotify – «Φεύγει» το 17% των εργαζομένων

Νέο κύμα απολύσεων στο Spotify – «Φεύγει» το 17% των εργαζομένων

December 7, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    314 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Δημήτρης Γεωργακόπουλος: Πούλησε την εταιρεία του για 580 εκατ. δολάρια και γύρισε στην Ελλάδα

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Μετρό Θεσσαλονίκης: Είμαστε στο 1,5 δισ. κι ακόμα μετράμε

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ