Ο κύκλος ζωής των ρούχων -εκτός ατυχών περιστατικών όπως οι σταγόνες από κόκκινο κρασί- δεν είναι συγκεκριμένος, καθώς παράγοντες όπως η ποιότητα των υλικών και η συχνότητα με την οποία φοριούνται και πλένονται ποικίλλουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές το μόνο που δεν σκέφτονται όταν αγοράζουν ένα ρούχο, είναι τι θα το κάνουν όταν παλιώσει.
Αυτή ακριβώς τη λογική προσπαθεί να αναστρέψει η For Days, μια αμερικανική start-up η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει ρούχα εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά. Το αρχικό της μοντέλο στηριζόταν στο ότι αντί κάποιου αντιτίμου αγόραζε τα παλιά ρούχα των πελατών της.
Ωστόσο η For Days πήγε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, καθώς πουλάει τα ρούχα της τα οποία όμως αν κάποιος πελάτης επιθυμεί τα αγοράζει ξανά αντί κάποιου ποσού. Τα υλικά των ρούχων που είναι ανακυκλώσιμα, στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για καινούργια κομμάτια της εταιρείας.
Για παράδειγμα για ένα t-shirt με στάμπα και το οποίο κοστίζει 28 δολάρια, η For Days καταβάλει στους πελάτες της 7 δολάρια όταν της το επιστρέψουν, ενώ για ένα hoodie αξίας 54 δολαρίων, στον πελάτη επιστρέφονται 14 δολάρια. Τα ποσά αυτά είναι «καθαρά» για τους πελάτες, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει η ίδια τα έξοδα αποστολής των παλιών ρούχων.
Τα ρούχα της εταιρείας είναι ως επί το πλείστον casual, έτυχαν μεγάλης ζήτησης εν μέσω της πανδημίας, με αποτέλεσμα η For Days να μεγαλώσει τη συλλογή της με περισσότερα είδη (στην αρχή προσέφερε μόνο t-shirts) και περισσότερα σχέδια. Άλλωστε καθώς η επιστροφή των χρημάτων πιστώνονται ως credits στον εκάστοτε πελάτη, η εταιρεία οφείλει να προσφέρει εναλλακτικά ρούχα, ούτως ώστε οι πελάτες να έχουν επιλογές και να μένουν ικανοποιημένοι.
Το όραμα της ιδρύτριας της εταιρείας Κρίστι Κέιλορ είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς όπως δηλώνει, στόχο, της είναι μέσω της ιστοσελίδας της For Days να προσφέρονται και ρούχα άλλων εταιρειών και να επιταχυνθεί με αυτό τον τρόπο η ανακύκλωση των ρούχων και των υφασμάτων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από fastcompany