Sunday, May 11, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Τα deals που κρατούν όρθια την αγορά ακινήτων

in REAL ESTATE, SLIDER, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0
Τα deals που κρατούν όρθια την αγορά ακινήτων

Μπορεί η πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως για τους επενδυτές ενδέχεται η παρούσα συγκυρία να είναι από τις πλέον κατάλληλες για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία έχει, ωστόσο, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι δηλαδή ρηχή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται να προκαλούν σημαντικά υψηλότερη πολλαπλασιαστική επίδραση. Όπως, πάντως, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κορονοϊός αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα επαγγελματικά ακίνητα, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών και σε ακίνητα που ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι. “Μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας, οι γενικότερες μεταβολές που συντελούνται στους παραγωγικούς τομείς και, ενδεχομένως, η στροφή προς νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις θα μπορούσαν να αναδείξουν ευκαιρίες αποδόσεων και υπεραξιών σε διαφορετικές από τις τυπικές επενδυτικές χρήσεις ακινήτων, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και σε νέες θέσεις ενδιαφέροντος”, αναφέρεται στην έκθεση. Ποια είναι, όμως, τα deals που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Τα deals

Η πιο πρόσφατη αγοραπωλησία προήλθε από το κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson. Πρόκειται για την αγορά από το Μουσείο Μπενάκη, που ενήργησε ως πωλητής έκτασης 71 στρεμμάτων στο προάστιο της Βούλας, με στόχο την ανάπτυξη συνολικά 400 κατοικιών, υλοποιώντας μια επένδυση της οποίας το εκτιμώμενο ύψος είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα των δύο εταιρειών προβλέπει τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τους επενδυτές να στηρίζουν τις προοπτικές του project στην ανυπαρξία αντίστοιχης κλίμακας οικιστικών έργων στην Ελλάδα.

Έχει προηγηθεί η απόκτηση από τo Brevan Howard και τον ιδρυτικό εταίρο του Τρύφωνα Νάτση του 2,84% και 3,52%, αντίστοιχα, από το συνολικό ποσοστό 8,43% της Lamda Development που διέθεσε η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της, κίνηση που συνιστά τη συνέχεια της διεύρυνσης των συμμαχιών για το Ελληνικό. Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί η συμμετοχή της VNC Capital, των Νέλλης και Βασίλη Κάτσου, με 12,83% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, αλλά και η απόκτηση ποσοστού 1,66% στην εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων από την Aegean.

Το Brevan Howard επικεντρώνεται διαρκώς στην υλοποίηση επιλεκτικών τοποθετήσεων σε ελληνικά assets μέσω του Grevan Howard Greek Opportunities Fund, που διαθέτει μια επενδυτική ομάδα της οποίας ηγείται ο Πλάτων Μονοκρούσος, με την εποπτεία του fund να έχει ο Τρ. Νάτσης. Αλλά και μέσω της Orilina ΑΕΕΑΠ, που απέκτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια λειτουργίας το 2018, διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 105 εκατ. ευρώ και ανήκει εξολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP), που ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard. Η ΑΕΕΑΠ, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο εννέα ακινήτων αξίας περίπου 82 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 2018 προς 25,5 εκατ. ευρώ το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στην οδό Ερμού 25 στη Νέα Κηφισιά.

Ακόμα μία από τις συναλλαγές που τάραξαν τα νερά της αγοράς περιλαμβάνει την απόκτηση από τη Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, του 89% της Pasal Development, ύστερα από την κάλυψη της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Και κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με τη σουηδική, που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην κεφαλαιακή ενίσχυση της πρώτης με 23 εκατ. ευρώ. Για να στεφθεί με επιτυχία το εν λόγω deal, απαιτήθηκε να παρέλθουν περίπου τρία χρόνια, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να επιτύχει η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της Pasal Development. Η εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσης της εταιρείας προέβλεπε τη Sterner Stenhus ως “λευκό ιππότη” στην Pasal.

Μετά την απόκτηση του 89% της Pasal, το ποσοστό των σημερινών μεγαλομετόχων της, Σωτήρη και Γιώργου Θεοδωρίδη, περιορίστηκε σε περίπου 10%, με την εταιρεία, με έδρα το Kungens Kurva της Στοκχόλμης, να χρηματοδοτεί με 13 εκατ. ευρώ, είτε με ίδια κεφάλαια είτε μέσω δανεισμού, την Pasal Development. Με τον τρόπο αυτό, η Pasal Development θα αποπληρώσει τα χρέη της, αρχικού ύψους 47 εκατ. ευρώ, προς τους πιστωτές της, ενώ θα παραμείνει στην κυριότητά της αριθμός ακινήτων που προβλεπόταν να μεταβιβαστούν στις τράπεζες. Σε αυτά ανήκουν οι κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα, έκταση στο Λαύριο, δύο ακίνητα σε Βοτανικό και Θεσσαλονίκη και οικόπεδο στη Χαλκίδα.

Η Sterner Stenhus αναζητούσε για να επενδύσει, εδώ και καιρό, μια ελληνική εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία με δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων. Η Pasal διέθετε τα χαρακτηριστικά που ταίριαζαν με το προφίλ του Η. Γεωργιάδη και το deal έλαβε χώρα.

Εκτός από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο επενδυτικών εταιρειών, το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει χώρα σημαντικές αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι κυριότητες από αυτές περιλαμβάνουν την αγορά από την Prodea Investments δύο κτιρίων γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος 16,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.137,32 τ.μ., επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 72 & Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, και για ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ., επί της οδού Αμφιαράου 44-46, κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

 

Πηγή: capital.gr

Share1Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Η ιταλική επιχείρηση κάθετης καλλιέργειας Planet Farms εξασφαλίζει 40 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 500 εκατ. δολαρίων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Daily taste: «Μυρίζει» deal μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. – Τι έδειξε η έκθεση αποτίμησης

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Ψηφιακοί φοροφυγάδες: Πώς η ΑΑΔΕ έστησε το ελεγκτικό «σαφάρι» στα social media

    4 shares
    Share 2 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ