Saturday, May 28, 2022
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Τουρισμός: Θα σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι;

in DONTMISS, SLIDER, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
0
Τουρισμός: Θα σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι;

Οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά της Covid-19 στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν γεννήσει υψηλές προσδοκίες για δυναμική αναθέρμανση του τουρισμού, ύστερα από μία χρονιά «πολικών θερμοκρασιών» και για ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα, έλεγε τότε το αφήγημα των διεθνών οίκων, θα ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του 2021, χάρη ακριβώς στην μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ της από τον τουρισμό. Το ίδιο ίσχυε για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Κανείς όμως δεν περίμενε η στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια να βρει μπροστά της τόσα εμπόδια, ώστε τα 27 κράτη- μέλη να είναι πολύ πίσω στο πρόγραμμα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια έρχονται να ρίξουν βαριά σκιά πάνω από τον κλάδο του τουρισμού, που κινδυνεύει, όπως τώρα προειδοποιούν οι ειδικοί, να χάσει σημαντικό μέρος ακόμη και από το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα οι φορείς της αγοράς αντιλαμβάνονταν από τα Χριστούγεννα ότι θα χαθούν οι πρώτοι μήνες του νέου έτους, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έδειχνε τα δόντια του. Ήλπιζαν όμως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από τον Απρίλιο περιμένοντας ουσιαστικά τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό κατά το Πάσχα των Καθολικών. Υπήρχαν άλλωστε ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για τη ζήτηση από τη Βρετανία, όπου όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσοι φαίνεται να ονειρεύονται οι Βρετανοί την επιστροφή τους στα ελληνικά νησιά.

Ο πήχυς των προσδοκιών για την άνοιξη οπωσδήποτε πέφτει μετά και τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και στόχος είναι πάλι το καλοκαίρι- με την Capital Economics να προειδοποιεί πάντως πως ούτε αυτός πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Όπως εξηγεί σε πρόσφατη έκθεσή της ακόμη και εάν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα εντός των χωρών οι απαγορεύσεις στα ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.

Παρά το θολό τοπίο η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι στόχος είναι το 50% των εισπράξεων του 2019. Κάπου εκεί είχε θέσει τον πήχυ και η HSBC σε δηλώσεις στο MR στα μέσα Ιανουαρίου, αν και τα δεδομένα από τους οίκους αναθεωρούνται συνεχώς.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι», δήλωνε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters. Θύμισε ότι πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. «Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» εξήγησε.

Για την Ελλάδα το θετικό είναι πως παρά τις καθυστερήσεις εντός της Ε.Ε. σε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η Βρετανία και το Ισραήλ τα πράγματα προχωρούν πολύ ταχύτερα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Και πάλι όμως για να έρθουν οι τουρίστες εδώ θα πρέπει η Ελλάδα να έχει αποδείξει ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αν και η ιδέα κερδίζει έδαφος, δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για την υιοθέτησή του και πολύ περισσότερο για το εάν θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για τα ταξίδια.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει εξηγήσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα. Μάλιστα έχει σημειώσει ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr εφόσον ανεβάσουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί και βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στόχος είναι να ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός ακόμη και από την 1η Απριλίου. Το «ελευθέρας» θα δοθεί σε όσους έχουν διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού (ενδεχομένως και με ηλεκτρονική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο αν μέχρι τότε καταστεί δυνατό)  και με τεστ για όλους τους υπόλοιπους. Αν αυτό καταστεί εφικτό τότε ο πήχυς των προσδοκιών θα ανέβει και για το καλοκαίρι.

Ν. Στ.

 

moneyreview.gr

ShareTweetShare

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνεχίζεται κανονικά το deal για το Twitter παρά τον «τυφώνα Μασκ»

    Συνεχίζεται κανονικά το deal για το Twitter παρά τον «τυφώνα Μασκ»

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία στην Αθήνα – Πού κινούνται τα ενοίκια

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • H Verizon Ventures επενδύει στην ελληνική startup TileDB

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • 7 μετοχές – «διαμαντάκια» που πρέπει να επενδύσετε!

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Valuelenz: Η ελληνική πλατφόρμα που βάζει τέλος στις ουρές στα καταστήματα

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

H NatureMetrics συγκέντρωσε πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τα δεδομένα της φύσης στην αίθουσα συνεδριάσεων

H NatureMetrics συγκέντρωσε πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τα δεδομένα της φύσης στην αίθουσα συνεδριάσεων

May 27, 2022
Η Lassie κέρδισε 11 εκατομμύρια ευρώ για την πρωτοποριακή προληπτική της ασφάλιση υγείας για κατοικίδια

Η Lassie κέρδισε 11 εκατομμύρια ευρώ για την πρωτοποριακή προληπτική της ασφάλιση υγείας για κατοικίδια

May 27, 2022
Ίρις Εκτυπώσεις: Ξανά στο σφυρί στις 22 Ιουνίου με τιμή 16,83 εκατ.

Ίρις Εκτυπώσεις: Ξανά στο σφυρί στις 22 Ιουνίου με τιμή 16,83 εκατ.

May 27, 2022
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,7% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,7% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο

May 27, 2022
Κορυφαία στελέχη: Μη ρεαλιστικό σενάριο η πλήρης επιστροφή στο γραφείο

Κορυφαία στελέχη: Μη ρεαλιστικό σενάριο η πλήρης επιστροφή στο γραφείο

May 27, 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • eSmart-Box: Η Νέα B2B υπηρεσία της Taxiplon

    eSmart-Box: Η Νέα B2B υπηρεσία της Taxiplon

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Έξυπνα tips για ζευγάρια που διοικούν μαζί μια επιχείρηση

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Το Meta κάνει την πρώτη του επένδυση στην Ασία με 3 εκατομμύρια δολάρια σε Startup για την ψυχική υγεία

    23 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ