Χρυσός και πετρέλαιο σε μια μυστική μαγική σχέση

Λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχει μια μυστική εξίσωση που χρόνια τώρα συνδέει και προβλέπει την μελλοντική τιμή του πετρελαίου με βάση την τιμή  του χρυσού.

Το ονομαζόμενο gold/oil ratio, αποτελεί μια μυστική εξίσωση που χρόνια τώρα δοκιμάζεται στα «εργαστήρια» των Dealing rooms.

 

Gold-Oil Ratio = Price of Gold (per oz.) / Price of Crude Oil (per barrel)

 

Για τα τελευταία 26 χρόνια, η τιμή του χρυσού διαμόρφωσε  την τιμή του πετρελαίου με 99, 579 τοις εκατό ακρίβεια.

Γράφει ο κ. Χουλιάρας Θεόδωρος*

Η συγκεκριμένη σχέση είναι πολύ σημαντική αφού προέβλεψε όλες τις προηγούμενες κρίσεις», σημειώνει σε σχόλιό του ο Nour Al Hammoury , επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην ADS Securities.

Με ένα δείγμα  καθημερινών  δεδομένων για το διάστημα  από 2 Ιανουαρίου του 1986 έως την 3 Μαρτίου του  2012 (6457 ομοιόμορφα διαστήματα ), χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία στατιστικής , πραγματοποιήθηκε μία στατιστική  ανάλυση  τύπου t με ζευγάρια 2 μεταβλητών  και τα αποτελέσματα μας διαφώτισαν αρκετά.

Μπορούμε να αναφέρουμε  ότι 0,0602 φορές η τιμή μίας  ουγκιάς χρυσού  παράγει την τιμή ενός  βαρελιού πετρελαίου, με ένα τυπικό σφάλμα  μόλις 0,421%, ή κατά μέσο όρο διαφορά  μόλις  6,10 δολαρίων  μεταξύ της τιμής που υπολογίζεται και της πραγματικής τιμής του βαρελιού πετρελαίου από το 1986. Η τιμή του βαρελιού πετρελαίου (  Po ) σε σχέση με την τιμή της ουγκιάς του χρυσού ( Pg ) σε δολάρια Αμερικής,  θα μπορούσε να εκφραστεί με την μαθηματική σχέση:

(Po) = 0,0602 *( Pg) – 5,35

Για παράδειγμα, εάν η τιμή  μίας ουγγιάς  χρυσού για την συγκεκριμένη ημέρα είναι 326,30 δολάρια, πολλαπλασιάζοντας με τον αριθμό   0,0602 θα πάρετε μια  εκτίμηση τιμής  19, 643 δολάρια ανά βαρέλι.

Όμως τώρα που ο χρυσός είναι 1.824 δολλαρια;

Με βάση την εξίσωση το πετρέλαιο θα έπρεπε να ήταν στα113 δολάρια!

Ένας από τους λόγους που το χάσμα στη σχέση χρυσού/πετρελαίου ενισχύεται ανά περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν την τάση να σημειώνουν πτώση όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενής και οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον, ενώ ο χρυσός ευνοείται από αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας, καθώς όλοι επενδύουν σε αυτόν ως ασφαλές καταφύγιο σε κάθε πόλεμο , κρίση η άσχημο οικονομικό περιβάλλον.

Το χάσμα άνοιξε καταστρέφοντας την σχέση ;

Η μήπως, η δίκαιη τιμή του πετρελαίου  είναι στα 113 δολάρια και όχι στα 62,5 που είναι σήμερα 14/2/21

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το φυσικό εμπόριο πετρελαίων και τις ναυλώσεις τάνκερ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ, θα απαντήσω ότι:

Με βάση τις παραγγελίες

Με βάση το πραγματικό φυσικό εμπόριο

Με βάση την ζήτηση λόγω υγειονομικής κρίσης

Η τιμή του πετρελαίου δεν δικαιολογεί σήμερα τιμή στα 114 όπως η εξίσωση μας έδινε χρόνια τώρα με 99% πιστότητα.

Αλλά ως λάτρης της στατιστικής και ως παλιός χρηματιστής,  δεν μπορώ να πω το ιδιο και για το μέλλον!

 

 

* Ο κ. Χουλιάρας Θεόδωρος, είναι Petroleum Economist, & investment banker, Προεδρος της UPoilTankers Inc (www.UPoilTankers.com), και Προεδρος του Ινστιτούτου Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής

 

Exit mobile version