Αισιόδοξη για τις ΗΠΑ η Goldman Sachs, με ερωτηματικά για την Ευρωζώνη

Ιδιαίτερα αισιόδοξες και υψηλότερες από το consensus είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με βασικό «μοχλό» τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius, αναμένει πολύ ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021 (υψηλότερα από το consensus) με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται τους επόμενους 1 – 2 μήνες. Αντιθέτως, στην Ευρώπη και στο μεγάλο μέρος του αναδυόμενου κόσμου, οι αγορές υποτιμούν τον πιθανό ρυθμό βελτίωσης τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομικής δραστηριότητας κατά το υπόλοιπο του 2021.

Έτσι, για τις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη από 7,5% το α΄τρίμηνο έως το 10,5% το β΄τρίμηνο, λόγω των πρόσφατoυ πακέτου στήριξης, των επιδομάτων ύψους 1.400 δολαρίων, καθώς και του συνεχούς ανοίγματος ευαίσθητων δραστηριοτήτων ως προς την πορεία της πανδημίας. Πέρα από το β΄τρίμηνο, η επακόλουθη αναπτυξιακή δυναμική είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σταδιακά, αλλά ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, πως οι αριθμοί αυτοί θα παραμείνουν υψηλότερα από την τάση μέχρι τα μέσα του 2022.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός PCE (δείκτης προσωπικής κατανάλωσης) που «παρακολουθεί» η Fed αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5% τον Απρίλιο έναντι του 2,3% για το δείκτη, με υποβάθμιση 0,2% λόγω των χαμηλότερων διαδοχικών μετρήσεων τους τελευταίους δύο μήνες. Έτσι, ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διατηρείται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% της Fed, και σύμφωνα με μια οικονομία που παραμένει κάτω από τη «ζώνη» της πλήρους απασχόλησης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs εκτιμά πως το σταδιακό tapering από τη Fed θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, αυξάνοντας τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού από τις αρχές του 2024.

Ο αμερικανικός οίκος παραμένει επίσης πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές άλλων χωρών όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και ειδικότερα η Βρετανία. Η τελευταία ξεχωρίζει καθώς αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη 7,1% (μακριά από το consensus του 4,7%). Αυτό αντικατοπτρίζεται την τεράστια βελτίωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας εξαιτίας των αυξανόμενων εμβολιασμών, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 97% από το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας τον Ιανουαρίο.

Από την άλλη, χαμηλότερα διατηρεί τον «πήχη»,  ο αμερικανικός οίκος, για την αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρωζώνη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία και των μεταλλάξεων, που επιφέρει την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο ευρύτερα στην Ευρωζώνη, η εικόνα της υγειονομικής κατάστασης δείχνει καλύτερη, καθώς παρά τους προβληματισμούς με την AstraZeneca, ο ρυθμός εμβολιασμών αρχίζει να αυξάνεται. Έτσι η G.S αναμένει τώρα, ανάκαμψη 5,1% στην Ευρωζώνη το 2021. Αν και ο ρυθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος από αυτών των ΗΠΑ, μεγαλύτερη ένταση θα υπάρξει στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα μέχρι το πρώτο του 2022, όπου η εκτίμηση της G.S αυξάνεται στο 7% έναντι 7,4% στις ΗΠΑ. Φυσικά εάν η Γερμανία και άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία συνεχίσουν να επωφελούνται από μια ισχυρή παγκόσμια βιομηχανική ανάκαμψη, ενώ αν υπάρξει ένας ταχύτερος ρυθμός εμβολιασμού μπορεί να διασωθεί η τουριστική περίοδο της Νότιας Ευρώπης, ξεπερνώντας έτσι τις βασικές εκτιμήσεις του οίκου.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και περνώντας πέρα από τα «σύνορα» της Ευρώπης στις αναδυόμενες οικονομίες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 60 – 70% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει κάποια ανοσία έναντι του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021, λόγω προηγούμενων μολύνσεων (ειδικά στη Λατινική Αμερική) και της «ορμής» των εμβολιασμών (ειδικά στη περιοχή CEEMEA, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Χαμηλότερη «ταχύτητα» καταγράφεται στην Κίνα και στις άλλες χώρες της Ασίας λόγω του ελέγχου της πανδημίας που επιφέρει μια μικρότερη ανάγκη εμβολιασμού.

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

insider.gr

Exit mobile version