Από την αποτυχία, στην επαγγελματική επιτυχία

Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις.” – Winston Churchill

Η ανάκαμψη μετά από μία επαγγελματική αποτυχία αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αν και είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στα συναισθήματά σας να επεξεργαστούν την απώλεια και την απογοήτευση που αυτή συνεπάγεται, θα πρέπει – το συντομότερο δυνατόν – να αντιμετωπίσετε την αποτυχία ως ευκαιρία να ανεβείτε ένα σκαλί πιο πάνω προς την επιτυχία σας.

Διευκρινίστε ποιο είναι το όραμά σας.

Για να μετατρέψετε την αποτυχία σας σε ευκαιρία για επιτυχία, απαιτείται πολλή δουλειά και αρκετή τύχη. Η δυναμική σας σαφώς μετράει, αλλά για να προχωρήσετε χρειάζεστε όραμα. Χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, είναι πολύ εύκολο να “παραστρατήσετε”. Το πιθανότερο είναι ότι είτε θα ξανακάνετε τα ίδια λάθη, είτε θα βρεθείτε να κυνηγάτε έναν μη πραγματοποιήσιμο στόχο.

Αν βυθιστείτε στην αποτυχία σας, γρήγορα θα χάσετε επαφή με το όραμά σας και την ευκαιρία να μάθετε από τα λάθη σας. Οργανώστε τον χρόνο σας, αναλύστε όλα εκείνα τα προειδοποιητικά σημάδια που αγνοήσατε και επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας βάσει των μαθημάτων που πήρατε.

Εκμεταλλευτείτε την παύση εργασιών σας.

Αν η αποτυχία έχει μία θετική πλευρά, αυτή είναι ο κενός χρόνος που την ακολουθεί. Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία σας να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, να ξαναβρείτε τη φόρμα σας, ή να αφοσιωθείτε εθελοντικά σε έναν σκοπό. Εκμεταλλευτείτε την παύση για να επικεντρωθείτε στις σχέσεις σας, για να ξεκινήσετε ένα δεύτερο project που πιθανότατα έχετε στο μυαλό σας, ή για να ζήσετε σημαντικές εμπειρίες.

Όσο αξιοποιείτε τον κενό χρόνο σας, να είστε ανοικτοί σε άλλες ευκαιρίες. Για να μπορέσετε να προχωρήσετε προς τα εμπρός, χρειάζεστε κάποιον βαθμό ευελιξίας. Πολλές φορές, η επιμονή και η αδυναμία προσαρμογής σε νέες συνθήκες είναι αυτό που μας κρατάει μακριά από την επιτυχία.

Προετοιμαστείτε πριν την επόμενή σας κίνηση.

Όσο ξεκάθαροι κι αν είναι οι στόχοι σας, θα οδηγηθείτε ξανά σε αποτυχία αν δεν γνωρίζετε τι απαιτείται για να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενή σας κίνηση. Είναι σαν να μπαίνετε σε έναν αγώνα δρόμου με σαφή εικόνα της διαδρομής και του τερματισμού, αλλά να έχετε λυμένα κορδόνια.

Πολλές φορές, η αποτυχία είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία. Πρέπει να καταλήξετε στο τι αποδίδει και τι όχι. Όταν παίρνετε ένα μεγάλο ρίσκο, η πιθανότητα να αποτύχετε είναι επίσης μεγάλη – γι’ αυτό πρέπει να είστε αφοσιωμένοι στους στόχους σας, ώστε να καταφέρνετε πάντα να βγαίνετε από τις δύσκολες καταστάσεις, πιο δυνατοί από πριν.

Photo Credits: hbr.org

Exit mobile version