Γιατί η διαφοροποίηση είναι ο καλύτερος φίλος ενός επενδυτή

Brilliant corporate skills meet modern digital technology

Οι επενδύσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις σημαντικά την περιουσία σου, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να σε εμπλέξουν σε δύσκολες καταστάσεις. Η αποφυγή ζημιών στον τομέα των επενδύσεων είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά υπάρχουν πάντα τρόποι μείωσής τους. Αν είσαι ο τύπος του επενδυτή που προτιμά τις ομαλές εμπειρίες, αυτό που χρειάζεσαι είναι διαφοροποίηση – και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι γι’ αυτό:

 

#1. Η διαφοροποίηση μειώνει το ρίσκο σου.

Το να έχεις μόνο μία ή δύο μετοχές μπορεί να σημαίνει είτε ότι θα κερδίσεις πολλά, είτε ότι θα χάσεις πολλά. Αν δεν νιώθεις άνετα με το ρίσκο, μπορείς να το μειώσεις μέσω της διαφοροποίησης.

Κατά την οικονομική κρίση του 2008, αν είχες μόνο μετοχές της Bear Stearns ή της Lehman Brothers, θα έβλεπες την αξία του portfolio σου να μηδενίζεται. Αν, όμως, είχες όλες τις μετοχές που υπάρχουν στον S&P 500 μέσω ενός ETF, τότε οι λογαριασμοί σου θα είχαν μεν μειωθεί σε αξία αλλά μόνο κατα 37%.

Αν θέλεις να μετριάσεις το ρίσκο σου, θα πρέπει να προσθέτεις περισσότερες εξασφαλίσεις στο portfolio σου. Αν και δεν υπάρχει χρυσός κανόνας ως προς το πόσες μετοχές πρέπει να έχεις, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ισότιμη στάθμιση 20 διαφορετικών μετοχών μπορεί να μειώσει σημαντικά την οικονομική αστάθεια.

#2. Η διαφοροποίηση μπορεί να αυξήσει την έκθεσή σου σε διαφορετικές κατηγορίες assets.

Τα μετρητά ήταν πάντα λιγότερο ρευστά από τα ομόλογα, και τα ομόλογα ήταν πάντα λιγότερο ρευστά από τις μετοχές. Η λογική λέει ότι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ανταμοιβή προκύπτει από τη διατήρηση μετοχών επειδή εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αποδίδουν καλά σε σύντομες χρονικές περιόδους.

Σε μία περίοδο bull market, οι κατηγορίες των assets που εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο αποδίδουν καλά. Σε μία περίοδο bear market, όμως, οι κατηγορίες με το χαμηλότερο ρίσκο θεωρούνται ασφαλείς επιλογές και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Για παράδειγμα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους όταν το χρηματιστήριο σημείωσε καθοδική πορεία λόγω του κορωνοϊού, τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος τα πήγαν καλύτερα από τις μετοχές. Είναι αδύνατο, ωστόσο, να προβλέψουμε ποια χρονιά θα είναι bull market και ποια θα είναι bear market. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται εξαιρετική στρατηγική η αύξηση της έκθεσής σου σε διαφορετικές κατηγορίες assets, μέσω της μερικής ή ολικής κατοχής τους.

Για να είναι σωστό το portfolio σου, θα πρέπει να διαφοροποιείται στις κατηγορίες των assets. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχεις μετοχές σε διαφορετικούς τομείς, σε διαφορετικές χώρες και με διαφορετικά πλαφόν.

#3. Η διαφοροποίηση μπορεί να εξομαλύνει την επιστροφή επί της επένδυσής σου.

Αυξάνοντας τα είδη των επενδύσεων που κάνεις, μειώνεις το ρίσκο σου και ως αποτέλεσμα μπορείς να βελτιώσεις και να εξομαλύνεις την επιστροφή σου. Φαντάσου ότι έχεις €100.000 για να επενδύσεις είτε σε ένα portfolio αποκλειστικά με μετοχές (portfolio A) είτε σε ένα portfolio με μισές μετοχές και μισά μετρητά (portfolio B).

Με το portfolio A θα ανταμειφθείς κερδίζοντας τα διπλάσια σε περιόδους όπου το χρηματιστήριο θα έχει θετικό πρόσημο, αλλά αντίστοιχα θα χάσεις τα διπλάσια σε περιόδους όπου το χρηματιστήριο θα έχει αρνητικό πρόσημο. Μετά από ένα έτος μεγάλων ζημιών, ένα δεύτερο έτος μεγάλων κερδών κι ένα τρίτο έτος μέτριων κερδών, το portfolio B έχει μεγαλύτερο τελικό ποσό από το portfolio A.

Γιατί; Επειδή υπάρχει αξία στον περιορισμό των ζημιών σου: Αν το καταφέρεις, θα επιστρέψεις στο θετικό πρόσημο πιο σύντομα. Οι ομαλές επιστροφές αυξάνουν τις πιθανότητες να συνεχίσεις αντί να πουλήσεις τις μετοχές σου σε λάθος χρονική στιγμή.

Η αστάθεια αποτελεί μέρος των επενδύσεων, αλλά μπορείς να την περιορίσεις και ταυτόχρονα να βγάζεις κέρδος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ ρίσκου και ανταμοιβής, και το εργαλείο για να το επιτύχεις είναι η διαφοροποίηση.

Exit mobile version