Γιατί η Google, η Amazon και η Nvidia αναπτύσσουν AI εργαλεία για γιατρούς;

Πολλά νοσοκομεία σε διάφορες χώρες εντάσσουν στα συστήματά τους εργαλεία απομαγνητοφώνησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) ώστε να διευκολύνουν την καταγραφή ιατρικού ιστορικού των ασθενών τους. Δεν είναι λίγοι οι γιατροί, όμως, που θεωρούν ότι τα εργαλεία που διατίθενται δεν είναι αρκετά ακριβή.

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες συναγωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να προσφέρει πρώτος τα εργαλεία που τόσο χρειάζονται οι γιατροί.

Η Google λάνσαρε ένα open source software μηχανικής μάθησης που βοηθάει τους γιατρούς να βγάζουν νόημα από το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Η πλατφόρμα αποτελείται από δύο προγράμματα: Το πρώτο είναι μία API για επεξεργασία γλώσσας που έχει σχέση με την υγεία, η οποία σκανάρει ιατρικά έγγραφα και αναζητά βασικές πληροφορίες για τον ασθενή, τις οποίες συνοψίζει για τον γιατρό.

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται AutoML Entity Extraction for Healthcare και είναι ένα low-code tool kit που βοηθάει τους γιατρούς να αντλούν συγκεκριμένα δεδομένα από το ιστορικό ενός ασθενή, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για γενετικές μεταλλάξεις.

Ο ενθουσιασμός των Big Tech εταιριών για την ιατρική εστιάζει κατά πολύ στην ανάπτυξη ενός καλύτερου τρόπου καταγραφής των συνομιλιών μεταξύ γιατρών και ασθενών χωρίς να απαιτείται η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή. Η Amazon, η Microsoft και η Google έχουν δημιουργήσει software για αυτόν τον σκοπό και αναπτύσσουν διαρκώς νέα εργαλεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πιθανότατα σε μία αναζήτηση νέων πηγών επαναλαμβανόμενου εισοδήματος.

Ακόμα και η Nvidia έχει αρχίσει να προσφέρει ιατρική απομαγνητοφώνηση: Πριν από λίγους μήνες λάνσαρε την υπηρεσία της BioMegatron, η οποία είναι εκπαιδευμένη σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ιατρικούς όρους με ακρίβεια πάνω από 92%.

Η απομαγνητοφώνηση μέσω AI είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια αυτοματοποίησης ιατρικών διαδικασιών. Οι γιατροί αφιερώνουν πολύ χρόνο στην καταγραφή δεδομένων σε ηλεκτρονικούς φακέλους, γι΄αυτό και θα λάτρευαν μία εμπειρία λήψης σημειώσεων που θα θύμιζε την Alexa. Ένα σύστημα που θα αντλούσε πληροφορίες από μία συζήτηση ή που θα έδινε τη δυνατότητα συνταγογραφήσεων με φωνητικές εντολές…

Exit mobile version