Σε κουρέματα της τάξης του 65% – 70% έχουν προχωρήσει οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν διαχειριστεί τον τελευταίο χρόνο για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες. Οι διαγραφές αυτές έχουν εφαρμοστεί σε 75.000 δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων τηρεί τις ρυθμίσεις αυτές μετά τους διακανονισμούς που έχουν γίνει.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προκάλεσε το ΚΙΝΑΛ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και CEO της doVaue κ. Τάσος Πανούσης, εξηγώντας ότι «ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι ένα πρόβλημα και η επιδίωξή μας είναι να βρούμε τρόπο να εξυπηρετηθεί, βιώσιμα και μακροπρόθεσμα». Αυτή είναι η επαγγελματική μας υποχρέωση αλλά και το οικονομικό μας όφελος», σημείωσε ο κ. Πανούσης, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί είναι μόνο η έσχατη λύση. Δεν θέλουμε να φτάνουμε εκεί και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός – ούτε το δικό μας αφού είναι λύσεις κοστοβόρες και χρονοβόρες».
Η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών τηρεί τους διακανονισμούς που συμφωνούνται υπογράμμισε ο κ. Πανούσης και είναι χαρακτηριστικό ότι η διατηρησιμότητα των ρυθμίσεων φθάνει το 75 – 80% στα στεγαστικά δάνεια και το 70-75% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες ουσιαστικά. Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Με τις ρυθμίσεις, τις αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών στηρίζουμε εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά και να αποφύγουμε τα προβλήματα της αιφνίδιας αύξησης των υποχρεώσεων, πρόβλημα γνωστό ως “cliff effect”, εξήγησε ο CEO της doValue.
Σε κάθε περίπτωση «ο βασικός μηχανισμός για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι πια είναι οι τιτλοποιήσεις, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται άλλα 23 δισ. ευρώ. Η πολιτεία συμβάλλει ουσιαστικά με το πρόγραμμα Ηρακλής Ι – που ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων εγγυήσεων και με το επικείμενο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα ότι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων που περιλαμβάνονται σε αυτά τα χαρτοφυλάκια αποτελεί την καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, άρα η αποτελεσματική λειτουργία των εταιριών διαχείρισης ισοδυναμεί με προστασία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Στο ίδιο πλαίσιο συζητείται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με τη συνήθη ονομασία bad bank. Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε.
Μιλώντας από την πλευρά των servicers ο κ.Πανούσης αποστασιοποιήθηκε σε σχέση με τη σκοπιμότητα υιοθέτησης του Ηρακλή ή της bad bank για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, εξηγώντας ότι οι «Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία».
«Είμαστε ο νεότερος από τους τρεις πυλώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος μαζί με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, αυστηρά εποπτευόμενος από τον ίδιο επόπτη, την Τράπεζα Ελλάδος. Ο κλάδος λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με αφετηρία και ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που πέρασαν από φάσεις μεγάλης ύφεσης, η οποία κληροδότησε σημαντικό ύψος αθετημένων δανειακών υποχρεώσεων. Και εκεί έχει πράγματι αποδειχθεί στην πράξη αυτό που το τελευταίο διάστημα αρχίζει να επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Ότι δηλαδή οι εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης δανείων φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα – καλύτερα για όλους: τους οφειλέτες, τους ιδιοκτήτες των δανείων, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία συνολικά. Και ότι η παρουσία τους έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, ευνοούν την ανάπτυξη, βοηθούν τις τράπεζες να παίξουν το δικό τους διακριτό ρόλο και ενισχύουν την οικονομία», κατέληξε ο κ. Πανούσης.
moneyreview.gr