Δύο μετοχές που αξίζει να αγοράσετε και γιατί

Αν επιλέγετε τις μετοχές που αγοράζετε βάσει των υψηλότερων αποδόσεων μερίσματος, πιθανότατα θα βρεθείτε με μία μεγάλη συλλογή προβληματικών εταιριών στο portfolio σας. Είναι καιρός να γίνετε πιο επιλεκτικοί και να αρχίσετε να αναζητάτε εξαιρετικές εταιρίες με ιστορικά υψηλές αποδόσεις. Αυτό ακριβώς έχουν να προσφέρουν σήμερα η 3M (NYSE: MMM) και η Federal Realty (NYSE: FRT).

Ένα από τα πολλά προϊόντα που κατασκευάζει η είναι προστατευτικός υγειονομικός εξοπλισμός, όπως είναι οι μάσκες Ν95 που χρησιμοποιούν οι γιατροί για την προστασία τους από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η εταιρία είναι πολλά περισσότερα από μάσκες… Οι επιχειρήσεις της αφορούν στην ασφάλεια & βιομηχανία (36% των πωλήσεων), στη μεταφορά & ηλεκτρονική (27%), στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (26%), και σε τομείς των καταναλωτών. Σε αυτές τις κατηγορίες εντάσσονται δεκάδες μικρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες – από χαρτάκια Post-it μέχρι οδοντικά προϊόντα. Κάθε ένα από τα παραπάνω τμήματα της 3Μ είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, με την ιατροφαρμακευτική να είναι το πιο “αδύναμο” τμήμα στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Μπορεί τα κέρδη της εταιρίας να πιέζονται λόγω του Covid-19, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Η 3Μ έβγαλε $2.43 ανά μετοχή το γ’τρίμηνο – μόλις 6% πτώση, δηλαδή, από το προηγούμενο έτος. Αυτήν τη στιγμή, η μετοχή της 3Μ πλησιάζει στο breakeven για το 2020. Βέβαια, σε σύγκριση με την άνοδο που είχε παρουσιάσει στις αρχές του 2018, εξακολουθεί να είναι 30% κάτω. Αν και αντιμετωπίζει κάποια νομικά ζητήματα, είναι αρκετά μεγάλη και οικονομικά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η καινοτόμος επιχειρηματική κουλτούρα της θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Όμως, ο πραγματικός πόλος έλξης για τους επενδυτές δεν είναι άλλος από την απόδοση 3,3% της μετοχής. Πριν να βιαστείτε να πείτε ότι δεν είναι αρκετά υψηλή, συγκρίνετέ την με την απόδοση 1,7% του Δείκτη S&P 500. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το μέρισμα της μετοχής της αυξάνεται κάθε χρόνο εδώ και 6 δεκαετίες.

Και όσο μιλάμε για απίστευτες ακολουθίες μερισμάτων, η Federal Realty επίσης αυξάνει το μέρισμά της κάθε χρόνο εδώ και 5 δεκαετίες. Μπορεί η απόδοση 4,5% να μη φαίνεται μεγάλη αν την κοιτάξουμε σε απόλυτο επίπεδο, αλλά είναι υψηλή αν ανατρέξουμε στην ιστορία της REIT.

Σαφέστατα, η αγορά ακινήτων έχει επηρρεαστεί από την πανδημία. Ωστόσο, η εταιρία παρουσίασε ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο με 101 νέες εκμισθώσεις. Η σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι ότι η REIT έχει περίπου 100 εμπορικά κέντρα στο portfolio της και ακίνητα μεικτής χρήσης σε πυκνοκατοικημένες και πλούσιες περιοχές. Εν ολίγοις, καταπώς φαίνεται η Federal Realty θα βγει από την πανδημία ακόμα πιο ισχυρή ως εταιρία χάρη στη λίστα των ακινήτων της.

Δεν μπορείτε να βλέπετε τις αποδόσεις μερισμάτων με απόλυτους όρους. Η πραγματική αξία της απόδοσης φαίνεται εάν τη συγκρίνετε με άλλους παράγοντες, όπως είναι η ιστορία απόδοσης της κάθε εταιρίας. Τόσο η 3Μ όσο και η Federal Realty είναι εξαιρετικές εταιρίες που ιστορικά προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Αναμφισβήτητα, μπορείτε να βρείτε μετοχές με υψηλότερες αποδόσεις αλλά θα διακινδυνεύσετε να επενδύσετε σε εταιρίες που δεν έχουν τη διαχρονική ισχύ που έχουν αποδείξει εταιρίες όπως αυτές οι δύο.

 

 

Exit mobile version