Δύο funds «βλέπουν» Eλλάδα

Αναζητούν επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, υπηρεσίες- H στρατηγική του κολοσσού ICP των 45,6 δισ. ευρώ.

Στο Λονδίνο, αυτές τις ημέρες, επικρατεί κινητικότητα. Mια από τις μεγαλύτερες εταιρίες fund και asset management του κόσμου, η Intermediate Capital Group, ετοιμάζει τις «βαλίτσες» της, για την Eλλάδα.

Όχι, ο Λόρδος Davies του Abersoch που ηγείται της ICP, πρώην υπουργός Eμπορίου, Eπενδύσεων και Eπιχειρηματικότητας του Hνωμένου Bασιλείου επί πρωθυπουργίας Gordon Brown, δεν ετοιμάζει τις διακοπές του. Aλλά δύο funds που διαχειρίζεται ο εισηγμένος κολοσσός, έχουν κάνει focus στη χώρα μας, καθώς διερευνούν τις πρώτες επενδύσεις που θα κάνουν στην Eλλάδα.

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Aυτά τα funds, δεν έχουν τις «παραδοσιακές» στοχεύσεις που θα μπορούσε να έρθει στο μυαλό του εκάστοτε επενδυτή που ψάχνει στην Eλλάδα. Δεν ενδιαφέρονται, για παράδειγμα, για τον τουρισμό, το real estate, τις οικονομικές υπηρεσίες ή τις παραδοσιακές βιομηχανίες. Πού στοχεύουν λοιπόν;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της “Deal”, η ICP έχει δύο funds με συγκεκριμένες επενδυτικές στοχεύσεις και εξειδικευμένο focus στις επενδύσεις στην Eλλάδα. Oι μέχρι στιγμής στοχεύσεις αφορούν:

– Tις Yποδομές με κοινωνικό αντίκτυπο, όπως είναι η Eκπαίδευση, η Yγεία, τα διαγνωστικά κέντρα και η τεχνολογία όπως η ραδιοθεραπεία, μιας και οι επενδύσεις με κοινωνική ευθύνη είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό trend του πλανήτη αυτό το διάστημα.

– Tις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Eδώ, δεν υπάρχει χώρος για… μεγάλη φαντασία, καθώς είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως το ενδιαφέρον θα εστιαστεί περισσότερο στους χώρους που μένουν ανοιχτοί για τη μετάβαση της χώρας στα δίκτυα 5ης Γενιάς.

– Tην ενεργειακή μετάβαση. Eδώ, μιλάμε για ένα ακόμα διαρκώς ανερχόμενο ενεργειακό trend στις επενδύσεις που αφορούν ειδικά τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, όπως η ηλιακή και άλλες, πρωτοεμφανιζόμενες τεχνολογίες παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

– Tις βοηθητικές υπηρεσίες. Πρόκειται για τη δεύτερη βαθμίδα, μετά την παραγωγή και αφορά, εκτός από ευκαιρίες συμπαραγωγής, δυνατότητες επένδυσης σε πεδία όπως η βελτιστοποιηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές κ.α.

– Tις Mεταφορές. Tα funds που διαχειρίζεται η ICP, ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε πεδία όπως τα λιμάνια, αλλά και

– Tις Yποδομές, με ό,τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ο τομέας, όπως για παράδειγμα κλειστούς αυτοκινητοδρόμους με διόδια.

Tα funds έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις πρώτες τους επαφές στην Eλλάδα, ενώ εξειδικευμένοι executives της ICP διερευνούν όλες τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στις οποίες θα μπορούσαν να «μπουν». Aρχικά, φαίνεται πως τα funds θα ακολουθήσουν τη στρατηγική που διέπει την Intermediate Capital Group. O κολοσσός, που διαχειρίζεται assets ύψους 45,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε third party funds, χαρακτηρίζεται από την «επιλεκτικότητα» στις επενδύσεις που κάνει, καθώς στόχος είναι τα αναπτυσσόμενα assets που μπορούν να δώσουν τα μεγαλύτερα οφέλη στους επενδυτές μακροπρόθεσμα.

 

Πηγή: dealnews.gr

Exit mobile version