Εναλλακτικά επενδυτικά εργαλεία για εταιρίες SAAS

Καθώς οι μεγάλες επενδυτικές εταίρες μονοπωλούν το ενδιαφέρον είναι σκόπιμο να δούμε και άλλα επενδυτικά εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους οι ιδρυτές εταιριών που μπορεί να τους συμφέρουν για την ίδρυση μιας εταιρίας.

Ο Miguel Fernandez, συνιδρυτής της εταιρίας, Capchase, αναφέρει “Παρατηρούμε ότι εταιρίες συνεχώς ψάχνουν νέους τρόπους άμεσης χρηματοδότησης και αυτές οι εταιρίες έχουν σαν εργαλείο τους το αναβαλλόμενο εισόδημα τους”.

Λογιστικό ποσοστό απόδοσης σαν εφάπαξ ποσό

Η Capchase είναι μια από τις πιο εύχρηστες πλατφόρμες που προσφέρουν δανεισμό βάση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και του κύκλου εργασιών της σε μηνιαίο, τριμηνιαίο ή ετήσιο επίπεδο.

Οι εταιρίες που προσφέρουν προϊόν σαν Υπηρεσία (SaaS) έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία με τον αριθμό τους μόνο στις ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια να φτάνει τις 2.400. Ταυτόχρονα με τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτών των εταιριών και των συνδρομητικών μοντέλων που προσφέρουν, οδηγούν και στην ρευστότητα μικρότερων επιχειρήσεων που επιχειρούν να μπουν στην αγορά.

Ο συνιδρυτής της εταιρία Fernandez, βλέποντας τις ανάγκες τις αγοράς προσφέρει στους πελάτες του εκπτώσεις όταν επιλέγουν πληρώσουν προκαταβολικά για την υπηρεσία που θα τους παρέχουν. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν εκπτώσεις μεταξύ 15% και 30%.

Αν λοιπόν αυτό εγκριθεί η εταιρία θα πάρει σαν δάνειο το λογιστικό ποσοστό απόδοσης μείων την έκπτωση, δηλαδή μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο σε 12 μήνες από μηνιαία έσοδα της. Για παράδειγμα μια εταιρία με $10.000 μηνιαία έσοδα, η Capchase θα της καλύψει τα $108.000 από τα συνολικά $120.000, που είναι το λογιστικό ποσοστό απόδοσης. Φυσικά το ποσό που μπορεί να δανειστεί αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα μηνιαία έσοδα της.

Η Capchase πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με $60 εκατομμύρια και σύμφωνα με τον ιδρυτή της αυτή η νέα μορφή χρηματοδότησης που προσφέρει μπορεί να βοηθάει ακόμη περισσότερο νέες startup με την λήψη δανείων.

Η δυνατότητα να αυξηθεί το δάνειο και το γεγονός ότι η εταιρία παίρνει τα λεφτά μέσα σε μόλις 2 μέρες είναι μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα της Capchase έναντι άλλων μορφών χρηματοδότησης. Παρόλο που η εταιρία δραστηριοποιείται κυρίως με εταιρίες με «Λογισμικό σαν Υπηρεσία» δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίξει και άλλους είδους εταιρίες όπως τεχνολογικές.

Επανεξετάζοντας την αγορά

Ο Latka συχνά παρουσιάζει την ιστορία του, όπου σε ηλικία μόλις 21 ετών ίδρυσε την πρώτη του εταιρία με «Λογισμικό σαν Υπηρεσία», λαμβάνοντας μάλιστα $2 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση αλλά ταυτόχρονα βλέποντας το ποσοστό ιδιοκτησίας της εταιρίας του να μειώνεται σε μόλις 38%. “Δεν είχα ιδέα τι έκανα, ήμουν μόνο 21 ετών”, λέει ο ίδιος.

Η εταιρία Founderpath που ίδρυσε, είχε μια βάση με 1.500 ιδρυτές που τους βοηθούσε να δανείζονται χρήματα βάση των μηνιαίων εσόδων τους και ενός ειδικού δείκτη. Βέβαια ακόμη και με αυτά τα δεδομένα η εταιρία του έφτασε σε αξία μόλις το $1 εκατομμύριο ενώ το χρέος της αυξήθηκε στα $2 εκατομμύρια.

Τέτοιοι καινοτόμοι τρόπου χρηματοδότησης εταιριών όπως αυτός που προσέφερε ο Latka είναι πολύ χρήσιμοι για εταιρίες με προϊόν “Λογιστικό σαν Υπηρεσία” καθώς υπάρχει μεγάλος δισταγμός από μεγάλες τράπεζες καθώς το ρίσκο τέτοιων υπηρεσιών είναι συνήθως μεγάλο και δύσκολα υπολογίσιμο.

Ιστορικά μιλώντας το ρίσκο επένδυσης σε μια τεχνολογική startup ήταν μεγάλο, αλλά αυτό έχει αλλάξει με τον κορωνοϊό καθώς τόσο ο  κόσμος όσο και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτά δραματικά.

Ο Mark Buffington, συνιδρυτής της BIP Capital, αναφέρει ότι δεν εκπλήσσεται με το γεγονός ότι πλέον οι startup βρίσκουν νέους τρόπου για χρηματοδότηση. Πολλές εταιρίες φαίνεται ότι μένουν εκτός χρηματιστηρίου για πολύ καιρό και μερικές για πάντα και έτσι προσαρμόζονται διαφορετικά στην αγορά και συνεπώς και στην χρηματοδότηση τους. “Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας στην αγορά και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι ένα καλό εργαλείο για να τα υποστηρίξει”, αναφέρει.

Exit mobile version