Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να σωθούν οι θέσεις εργασίας

Ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας στη μετά- Covid προσπαθεί να προβλέψει και να μετρήσει το οικονομικό επιτελείο πριν περάσει στο επόμενο στάδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στην επόμενη φάση τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σιγά σιγά και θα υπάρχουν μόνο στοχευμένα μέτρα. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Κλάδοι όπως ο τουρισμός, η εστίαση και γενικά οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτούς, όπως και οι μεταφορές είναι μεταξύ εκείνων που θα συνεχίσουν να βρίσκονται για αρκετό καιρό ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά και επομένως θα είναι οι υποψήφιοι της «επόμενης» γενιάς των μέτρων στήριξης.

Στον μακρύ δρόμο προς την κανονικότητα, το μέλλον των επιχειρήσεων και η βιωσιμότητα τους αλλά και η στήριξη της απασχόλησης είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται σταδιακά να γίνει η αποσωλήνωση της αγοράς εργασίας από τον μηχανισμό των αναστολών συμβάσεων  εργασίας. Στην δεύτερη φάση τα μέτρα για τις θέσεις εργασίας  θα εστιάζουν στην επιδότηση  μέρους των ασφαλιστικών εισφορών ή του συνόλου αυτών μέσω στοχευμένων προγραμμάτων ανά κλάδο.

Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν παρόλα αυτά προγράμματα μέσα από τα οποία γίνεται επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε πρώτο πλάνο το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με περσινό κύκλο εργασιών, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση. Ο μηχανισμός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στην μετά covid εποχή όπως σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων.

Το πρόγραμμα που δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις, επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας, επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020. Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Για τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που εμφανίζουν μείωση του τζίρου κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη θα καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 31-12-2020 έως 31-3-2020.

Επιπλέον ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα θα ενταχθούν και σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θα επιδοτηθούν για ένα χρόνο τόσο για το ποσό που καταβάλλουν σε μισθούς όσο και το ποσό που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές.

Το επόμενο όπλο που προστίθεται στην φαρέτρα είναι και το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών. Μέσω αυτού του προγράμματος και με χειρουργικό τρόπο θα ενισχυθούν επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά μόλις σταματήσουν τα μέτρα ενίσχυσης θα κινδυνέψουν να καταρρεύσουν. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα είναι και η μισθοδοσία (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) που θα καταβάλλει ο εργοδότης.

 

 

moneyreview.gr

Exit mobile version