Εφιαλτικές προβλέψεις για τον Τουρισμό

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του UNCTAD, για κάθε 1 εκατομμύριο δολάρια χαμένων τουριστικών εσόδων, το εθνικό εισόδημα των χωρών μπορεί να πέφτει ως και 3 εκατομμύρια, ενώ οι συνέπειες στην απασχόληση είναι δραματικές.

Η μελέτη των υπηρεσιών του ΟΗΕ, βασίζεται σε τρία σενάρια εργασίας. Στο βασικό, ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας μπορεί να χάσει φέτος τουλάχιστον 1,2 τρισ δολάρια όπερ σημαίνει 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, αν τα προβλήματα παραταθούν ως το οκτάμηνο, οι απώλειες μπορούν να φτάσουν στα 2,2 τρισ δολάρια ή στο 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στο ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο, ενός 12μηνου break οι απώλειες θα φτάσουν στα 3,3 τρισ δολάρια ή στο 4,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ!

Η μελέτη εστιάζει στο γεγονός ότι ο Τουρισμός είναι η σπονδυλική στήλη για την οικονομία πολλών χωρών κι αυτό σημαίνει ότι το σοκ γι’ αυτές τις χώρες θα είναι ισχυρό. Μέσα στην πρώτη 15άδα αυτών των χωρών βρίσκεται η Ελλάδα, η κινδυνεύει να χάσει 4 μονάδες από το ΑΕΠ της, μόνο λόγω του black out στον Τουρισμό.

Τα lockdown, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και φυσικά η υψηλή αβεβαιότητα, μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη του Τουρισμού κι αυτό θα σημάνει την κατάρρευση χωρών ή τοπικών οικονομιών. Η μελέτη εστιάζει στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στα μικρά νησιά, κάνοντας ειδική αναφορά και στις “πλούσιες” χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα. “Μπορεί να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της δραματικής πτώσης του διεθνούς τουρισμού” αναφέρει η μελέτη και ο συνοδευτικός πίνακας για την απασχόληση είναι εφιαλτικός.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο ενδιάμεσο σενάριο η πτώση υπολογίζεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες και στο απαισιόδοξο στις 19 ποσοστιαίες μονάδες!

Η μελέτη καταγράφει και αυτό που βιώνουν ήδη οι συναφείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις τα καταλύματα, πλήττονται βάναυσα κι άλλοι τομείς όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι βιομηχανίες αλκοολούχων και αναψυκτικών. Με αυτό το σκεπτικό, ο UNCTAD βγάζει την αναλογία 1 προς 3 για το κόστος που επιφέρει η πτώση του Τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας.
Φυσικά, πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση, το πλήγμα είναι βαρύ και στους μισθούς, όχι μόνο των ανειδίκευτων αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, η αρνητική επίπτωση στις αμοιβές αυτές υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες στο βασικό σενάριο, σε 10 μονάδες στο ενδιάμεσο σενάριο και σε 14 ποσοστιαίες μονάδες στο απαισιόδοξο.

Ο UNCTAD καλεί σε εγρήγορση, για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στις χώρες, που πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον κόσμο και τις κοινωνίες, που εξαρτώνται από τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα, καλεί τις κυβερνήσεις να καλύψουν μισθολογικά τους εργαζόμενους στον κλάδο, να προβλέψουν επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Πηγή: economistas.gr

Exit mobile version