Oι Ευρωβουλευτές που ετοιμάζουν το νέο ψηφιακό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη θέλουν να υποχρεώσουν τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενούν, σε μία κίνηση αντίστοιχη με αυτή στην Αυστραλία, δίδοντας νέα ώθηση στον αγώνα που κάνουν οι εκδότες κατά των Google και Facebook.
Η πρωτοβουλία αυτή από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη Google, η οποία έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την Αυστραλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα νομοθεσία της χώρας που θα την υποχρεώσει να πληρώνει για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης. Και το Facebook έχει προειδοποιήσει ότι θα κλείσει την αναζήτηση ειδήσεων για τους χρήστες στην Αυστραλία, σε περίπτωση που περάσει η νομοθεσία στη σημερινή μορφή της.
Οι Ευρωβουλευτές oι οποίοι επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή δύο κομβικά προσχέδια ρυθμιστικών πλαισίων για το ψηφιακό περιεχόμενο, την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) και την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA), ανέφερεαν σε δηλώσεις τους στους FT ότι ενδεχομένως τα προσχέδια αυτά να αναθεωρηθούν έτσι ώστε να λάβουν υπόψη τους και τις νέες πτυχές των μεταρρυθμίσεων στην Αυστραλία.
Οπως ανέφερε Ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, η προσέγγιση της Αυστραλίας απέναντι σε Google και Facebook κατάφερε να αντιμετωπίσει «την διαπραγματευτική ανισορροπία» με τους εκδότες. Με την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά αναζήτησης, στα social media και στη διαφήμιση, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν άνισες δυνάμεις με αποτέλεσμα να ευνοούνται συστηματικά από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
Google και Facebook έχουν εντείνει τον τελευταίο καιρό τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν άδειες για την χρήση του ειδησεογραφικού περιεχομένου στην Ευρώπη, από το 2019 όταν η Ε.Ε. αναδιαμόρφωσε το νομοθετικό της πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι αλλαγές αυτές δίδουν το δικαίωμα στους εκδότες να ζητούν αποζημίωση για το περιεχόμενό τους που εμφανίζεται στις online πλατφόρμες. Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει υπερβολικά αδύναμο.
Παρότι αυξάνεται η υποστήριξη μέτρων τύπου Αυστραλίας, οι Ευρωβουλευτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουν αυτού του είδους τις αλλαγές και για το εάν είναι καλύτερο να περιμένουν προκειμένου να γίνει πρώτα αντιληπτός ο αντίκτυπος από τη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT