Η ευρωζώνη βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ

Στην μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης εποχής έχει βυθιστεί η Ισπανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 18,5% στο τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου, τη στιγμή που είχε ήδη παρουσιάσει πτώση 5,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται για τη χώρα με τη χειρότερη απόδοση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία είδε το συνολικό ΑΕΠ της να μειώνεται κατά το πρωτοφανές ποσοστό του 12,1%.

Ολέθριες είναι οι συνέπειες και στην οικονομία της Γαλλίας, με το ΑΕΠ της να έχει μειωθεί κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο στατιστικών δεδομένων, η χαμηλότερη απόδοση καταγράφηκε τον Απρίλιο με μία σταδιακή ανάκαμψη μετά την άρση του lockdown τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά η οικονομική δραστηριότητα ήταν και πάλι κάτω του φυσιολογικού.
Η Ιταλία, η οποία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την πανδημία, κάνει αναφορά για αντίστοιχη πτώση της οικονομίας (12,4%).

Σε ολόκληρη την Ε.Ε. η πτώση της οικονομίας έφτασε το 11,9%. Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής δεδομένων το 1995. Τα νούμερα μπορεί να προκαλούν ανησυχία, αλλά όχι έκπληξη – τη στιγμή που η ευρωζώνη περιλαμβάνει αρκετές από τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από θανάτους λόγω του κορωνοϊού.
Στις αρχές της πανδημίας τα μέτρα των lockdowns ήταν δρακόντεια και προκάλεσαν σε πολλούς ανθρώπους τον φόβο έκθεσής τους στον ιό. Το αποτέλεσμα ήταν μία κατακόρυφη πτώση κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, πολλές βιομηχανίες παροχής υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων η μεταφορά, η εστίαση και ο τουρισμός – υπέφεραν μία πτώση άνω του 50% στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν μεγάλες ακόμα και στην Γερμανία, παρά το γεγονός ότι δεν χτυπήθηκε τόσο έντονα από την πανδημία και συνεπώς επηρεάστηκε λιγότερο στον τομέα του τουρισμού. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία ανακοίνωσαν τεράτιες πτώσεις στην οικονομική απόδοσή τους, επιβεβαιώνοντας τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19.

Οι ΗΠΑ είδαν την οικονομία τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, με τον ετήσιο δείκτη τους να μειώνεται κατά 32,9% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Όσο για τη Γερμανία, κάνει αναφορά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η συνολική παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών έπεσε κατά 10,1%.

Τα νούμερα της Ισπανίας είναι ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, και μάλιστα εξάλειψαν κάθε ανάπτυξη που είχε επιτευχθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Η Ισπανία βίωσε έναν μεγάλο αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια της σύγχρονης κρίσης υγείας, και οι αντίστοιχα δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της ήταν αναπόφευκτες. Αν και η χώρα έχει προχωρήσει σε μερική άρση των περιορισμών στην εμπορική δραστηριότητα, η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές δεν μπορεί παρά να αποτελέσει εμπόδιο σε κάθε ανάκαμψη.

Exit mobile version