Η κυτταρική θεραπεία και η ανακάλυψη φαρμάκων τεχνητής νοημοσύνης οι βασικοί παράγοντες για τη χρονιά ρεκόρ του 2021 στις IPO βιοτεχνολογίας.

Η κυτταρική θεραπεία και η τεχνητή νοημοσύνη ήταν οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες νέων IPOs, αλλά παρόλο που το 2021 έφτασαν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, δεν αναμένεται να συνεχιστεί το ίδιο το 2022.

Η αγορά IPO της βιοτεχνολογίας ήταν συνεχώς ανοδική τα τελευταία χρόνια, αλλά έσπασε κάθε ρεκόρ το προηγούμενο έτος. Συνολικά 399 εταιρείες μπήκαν στο χρηματιστήριο (ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2000), συγκεντρώνοντας $142,5 δισεκατομμύρια (τα περισσότερα που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ!), σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IPO Renaissance Capital.

Η υγειονομική περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει και τη βιοτεχνολογία, ήταν ο πιο «δημοφιλής» τομέας, αντιπροσωπεύοντας το 36% της δραστηριότητας IPO, δήλωσε η Renaissance στην ετήσια ανασκόπησή της για το 2021. Η μεγαλύτερη IPO βιοτεχνολογίας της χρονιάς ανήκει στην εταιρεία ανάπτυξης κυτταρικών θεραπειών του Σιάτλ, Sana Biotechnology, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 588 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ το σύνολο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της εταιρίας είναι εντυπωσιακό, το ποσό που συγκεντρώθηκε είναι επίσης αξιοσημείωτο επειδή είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έγινε ποτέ για μια εταιρεία που δεν έχει ακόμα κλινικά αποτελέσματα. Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας περίμεναν μέχρι να έχουν κλινικά δεδομένα πριν στραφούν στις δημόσιες αγορές. Ακόμη και κάποια πρώιμα δεδομένα θεωρείται ότι μειώνουν τους επενδυτικούς κινδύνους.

Αυτό που διαθέτει η Sana είναι αφενός μια τεχνολογία κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας και αφετέρου έχει στην ηγεσία της δύο πρώην στελέχη της Juno Therapeutics που οδήγησαν την εταιρεία σε εξαγορά 9 δις δολαρίων από την Celgene το 2018. Η Sana είπε ότι ετοιμάζεται να υποβάλει πολλαπλές ερευνητικές αιτήσεις νέων φαρμάκων το 2022 και το 2023. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ένα ή και περισσότερα χρόνια πριν η εταιρεία παράγει δεδομένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής της.

Άλλοι πάροχοι κυτταρικής θεραπείας που μπήκαν στο χρηματιστήριο το 2021 είναι οι Lyell Immunopharma, Caribou Biosciences, Instil Bio, Talaris Therapeutics και Achilles Therapeutics. Οι περισσότερες από τις βιοτεχνολογίες αυτών των εταιριών, οι οποίες χρησιμοποιούν πλατφόρμα ΑΙ, είχαν φτάσει τουλάχιστον σε πρώιμες κλινικές δοκιμές κατά τη στιγμή της IPO τους.

Η Recursion Pharmaceuticals είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO βιοτεχνολογίας για το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία με έδρα το Salt Lake City της Γιούτα συγκέντρωσε $436,4 εκατομμύρια. Παρόμοια με το Recursion, η Exscientia, που έχει έδρα την Οξφόρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκέντρωσε $304,7 εκατομμύρια από την IPO της. Η Absci, συγκέντρωσε $200 εκατομμύρια.

Οι εγγραφές IPO, το 2021, αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι 495 δημόσιες εγγραφές που κατατέθηκαν έως τις 20 Δεκεμβρίου 2021 δείχνουν αύξηση άνω του 94% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα 142,5 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν δείχνουν αύξηση 82,2% σε σχέση με το σύνολο του περασμένου έτους.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), οι οποίες πλησίασαν τις 200.

Η Renaissance δεν πιστεύει ότι για το 2022 οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν επανάληψη της δραστηριότητας IPO του 2021. «Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι η αγορά IPO του 2022 θα είναι πιο αργή στην αρχή και δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε το 2021, αλλά πολλοί υποψήφιοι IPO είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες», δήλωσε η εταιρεία.

 

Πηγή: medcitynews.com

Exit mobile version