Η montamo συγκέντρωσε 2,1 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Η γερμανική νεοφυής επιχείρηση montamo ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την ηγεσία της Project A Ventures, μαζί με αρκετούς γνωστούς επενδυτές-άγγελους. Η montamo, που ιδρύθηκε το 2023, έχει ως στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση: την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Χρησιμοποιώντας μια υβριδική προσέγγιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών κέντρων και ψηφιακών λύσεων, η εταιρεία στοχεύει να εκπαιδεύσει άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο ώστε να αλλάξουν καριέρα και να γίνουν εξειδικευμένοι εργάτες στον τομέα της ενέργειας.

Στις αρχές του επόμενου έτους, έμπειροι δάσκαλοι και μαθητευόμενοι της montamo θα υποδεχθούν τους πρώτους επαγγελματίες που θα αλλάξουν καριέρα στο κέντρο κατάρτισης της montamo στο Μόναχο. Στο πλαίσιο ενός άκρως ψηφιοποιημένου κύκλου μαθημάτων διάρκειας έξι έως οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα προσόντα για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και θα λάβουν τόσο πρακτική όσο και θεωρητική διδασκαλία.

Στο μέλλον, η montamo θα προσφέρει υπηρεσίες εγκατάστασης στον τομέα B2B. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενώ θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ηλιακά συστήματα και wallboxes.

Οι ιδρυτές της montamo, Alexander Böhm και Ole Schaumberg, έχουν θέσει ως στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ενεργειακής μετάβασης, της έλλειψης εξειδικευμένων εργατών στα επαγγέλματα και της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

“Χάρη στην ισχυρή εστίαση και τον υψηλό βαθμό ψηφιοποίησης, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα καταρτίζουν τους υπαλλήλους πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι δυνατό με τη συμβατική εκπαίδευση, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα”, δήλωσε ο Alexander Böhm. “Η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν θα αποτελεί επίσης πλέον ζήτημα για εμάς. Η ψηφιακή μας πλατφόρμα εκμάθησης θα είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες στα μαθήματα σε πολλές γλώσσες”.

Η Mila Cramer του Project A σχολίασε: “Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για το μέλλον: “Στη Γερμανία λείπουν περίπου 60 χιλιάδες εργαζόμενοι για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης με αντλίες θερμότητας μόνο μέχρι το 2030, το 50% όλων των εργατών θα συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα 10 χρόνια. Για να καλύψουμε αυτό το κενό, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητα και δημιουργούν πρόσθετη ικανότητα με την κατάρτιση νέων εργαζομένων. Στο πρόσωπο του Alex και του Ole, βρήκαμε την τέλεια ομάδα με το πάθος και την εμπειρία για την επίτευξη αυτού του στόχου”.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της montamo, στη Γερμανία δεν αξιοποιούν επαρκώς το διαθέσιμο ταλέντο. Με την montamo, πρόσθεσαν, θέλουν να φέρουν την αλλαγή και τους ανθρώπους από όλες τις κουλτούρες κοντά και να τους καταρτίσουν για τα οικοδομικά επαγγέλματα, ώστε μαζί να μπορέσουν να κυριαρχήσουν στην επανάσταση της ενέργειας και της θέρμανσης. Με αυτή την προσέγγιση, επιδιώκουν να γίνουν η μεγαλύτερη πλατφόρμα εγκατάστασης στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Exit mobile version