Αυτή την εβδομάδα, η Quandela, η γαλλική εταιρεία κβαντικών υπολογιστών φωτονικής τεχνολογίας, εξασφάλισε με επιτυχία πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρέδωσε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της σε βιομηχανικό πελάτη.
Η Quandela αναπτύσσει οπτικούς κβαντικούς υπολογιστές πλήρους φάσματος, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι τόσο στο cloud όσο και στις εγκαταστάσεις. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ένας από τους λίγους παγκοσμίως, που έκανε τους κβαντικούς υπολογιστές του προσβάσιμους μέσω του cloud.
Άνοιξε τις εγκαταστάσεις κατασκευής κβαντικών υπολογιστών τον Ιούνιο του 2023 στο Massy (Γαλλία) και αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής που παράγεται στις εγκαταστάσεις αυτές μόλις παραδόθηκε στο κέντρο δεδομένων του πελάτη της OVHcloud, σηματοδοτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό κβαντικό υπολογιστή που αγοράστηκε και φιλοξενήθηκε από βιομηχανικό πελάτη.
Η Quandela παράγει τρεις νέες μηχανές που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2024.
Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περισσότερους από πενήντα διδάκτορες και μηχανικούς στους τομείς των αλγορίθμων, των ημιαγωγών, της κβαντικής οπτικής, των κβαντικών πληροφοριών και της επιστήμης των υπολογιστών.
Η χρηματοδότηση ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ από επενδυτές, τη γαλλική κυβέρνηση μέσω του σχεδίου “Γαλλία 2030” και τραπεζικούς εταίρους. Νέοι επενδυτές, η Serena, η Credit Mutuel Innovation και το European Innovation Council Fund, εντάχθηκαν στο κεφάλαιο της εταιρείας, παράλληλα με τους υφιστάμενους ιστορικούς επενδυτές, Bpifrance, OMNES Capital και Quantonation. Η Quandela έλαβε επίσης υποστήριξη από τη France 2030 ως βραβευμένη της πρόσκλησης για έργα “Première usine”, που διαχειρίζεται η Bpifrance.
Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει στην Quandela να επιταχύνει τη διεθνή επέκτασή της και να αυξήσει την παραγωγή των κβαντικών υπολογιστών της για να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανικών πελατών.
Σύμφωνα με τον Paul-François Fournier, αρμόδιο εκτελεστικό διευθυντή της Innovation:
“Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη της Quandela, η οποία άνοιξε με επιτυχία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κβαντικών υπολογιστών στην Ευρώπη πριν από λίγους μήνες.
Η στήριξη αυτή είναι μια τέλεια απεικόνιση των φιλοδοξιών του σχεδίου Deeptech της Bpifrance: να ενθαρρύνει την άνοδο των Γάλλων πρωταθλητών που θα οδηγήσουν σε πρωτοποριακές καινοτομίες τις επόμενες δεκαετίες”.
Η Svetoslava Georgieva, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου EIC μοιράστηκε:
“Η Quandela, ως σημαντικός ευρωπαϊκός παίκτης στον τομέα των κβαντικών φωτονικών υπολογιστών, ενσαρκώνει την καινοτομία και το ανατρεπτικό δυναμικό που υποστηρίζεται ενεργά από το EIC. Η επένδυση αυτή αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητά τους να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και να προωθήσουν την καινοτομία στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο”.