Η startup που διευκολύνει την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας

Όταν η Adena Hefets ίδρυσε τη Divvy Homes το 2018 με τους Brian Ma και Nick Clark, το όραμά τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που θα έκανε την κατοχή κατοικίας πιο εύκολη για όλους.

Η λογική ήταν να δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιλέγουν ένα σπίτι που θα ήθελαν κάποια στιγμή να αποκτήσουν, χωρίς να αναγκάζονται να χρεωθούν. Η εταιρία, στην ουσία, τους αγοράζει το σπίτι και, φαινομενικά, τους το νοικιάζει. Στο διάστημα αυτό, οι “ένοικοι” αποκτούν σταδιακά κυριότητα του σπιτιού τους και αν ποτέ το θελήσουν ή μπορέσουν να πάρουν δάνειο, μπορούν να εξαγοράσουν το μερίδιο της εταιρίας και να γίνουν επίσημοι ιδιοκτήτες της κατοικίας. Από την άλλη, σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη, μπορούν να εκταμιεύσουν το ποσοστό κυριότητάς τους.

Σήμερα, η εταιρία λαμβάνει αιτήσεις από δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους κάθε μήνα. Οι πελάτες συνάπτουν μία τριετή συμφωνία με τη Divvy Homes, η οποία κλειδώνει την αξία εξαγοράς του σπιτιού. Στη συνέχεια, πληρώνουν ένα ενοίκιο και ένα επιπλέον ποσό που λειτουργεί ως προκαταβολή για σταδιακή απόκτηση της κυριότητας του σπιτιού.

Σε περίπτωση καθυστέρησης των πληρωμών, η εταιρία προσπαθεί να βρει μία ευέλικτη λύση κάνοντας μία αίτηση εκ μέρους των πελατών για βοήθημα ενοικίου. Αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, μπορούν να εκταμιεύσουν το ποσοστό κυριότητάς τους. Φυσικά, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο έξωσης εάν υπάρχει έλλειψη συνεργασίας.

Σήμερα, το 35% των πελατών της εταιρίας έχουν ήδη εξαγοράσει το ποσοστό της εταιρίας κι έχουν γίνει επίσημοι ιδιοκτήτες των κατοικιών τους, ενώ άλλο ένα 15% βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεράσουν οι τρεις ιδρυτές ήταν να πείσουν τους επενδυτές. “Θέλουν να επενδύουν σε πράγματα που γνωρίζουν,” εξηγεί η Hefets. “Δεν καταλαβαίνουν πώς γίνεται να μην μπορεί κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο. Δεν έχουν ιδέα πόσο είναι το μέσο εισόδημα.”

Exit mobile version