Μετρά αντίστροφα η αγορά για το άνοιγμα του τουρισμού

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα με το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου να προσδοκά πώς μέχρι τις 14 Μαΐου, την ημερομηνία στόχο του αρμόδιου υπουργείου – θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και στις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού αλλά και θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Αισιοδοξία στους τουριστικούς φορείς προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19 και η έκδοσή του, σε ψηφιακή ή και σε έντυπη μορφή, θα είναι δωρεάν.

Για την διασφάλιση της αυθεντικότητας του θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR ενώ για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ένωσης θα περιλαμβάνει ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Τα προαναφερθέντα δεδομένα θα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Όπως διευκρινίστηκε από την Επιτροπή, θα δημιουργηθεί μια πύλη που θα διασφαλίζει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και η οποία θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.

Ωστόσο τα κράτη-μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Πέρα βέβαια από την υιοθέτηση ενός κοινού εγγράφου μετακίνησης όσων έχουν εμβολιαστεί υπάρχουν πολλοί ακόμα παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής, η ζήτηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι όποιες κρατήσεις σύμφωνα με την τουριστική αγορά αφορούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και είναι ευέλικτες. Από πλευράς του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι μπορεί «η αύξηση των κρατήσεων να μην είναι ακόμα ορατή, καθώς στην αγορά επικρατεί ακόμη η μελαγχολία και η απαισιοδοξία, στο τέλος οι εκτιμήσεις για την επίτευξη του 50% του τζίρου του 2019 θα αποδειχτούν ορθές».

Παράγοντες του τουρισμού όμως έχουν ήδη κατεβάσει τον πήχη, χαρακτηρίζοντας ως ρεαλιστικό σενάριο την ανάκτηση του 40% του τζίρου του 2019, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουν ήδη χαθεί οι πρώτοι πέντε μήνες της χρονιάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 18,2 δισ. – το υψηλότερο των τελευταίων ετών, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε και στην ταξιδιωτική κίνηση. Εν αντιθέσει πέρυσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έκαναν βουτιά 76,5% φτάνοντας τα 4,28 δισ. ευρώ  σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς το πώς θα εξελιχτεί η ζήτηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως τις κρατήσεις των tour operators, τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν οι τιμές, τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και το άνοιγμα βασικών αγορών εκτός ΕΕ, όπως η αμερικανική, η ρωσική κ.ά.

Σε αυτό το επίπεδο οι διεργασίες του υπουργείου Τουρισμού είναι εντατικές το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ακόμα περισσότερες κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση οι προϋποθέσεις εισόδου των Ισραηλινών τουριστών στη χώρα. Πέρα από την συμφωνία του «πράσινου» διαβατηρίου με το Ισραήλ το υπουργείο φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί και το ενδιαφέρον Ρουμάνων, Σέρβων και Πολωνών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον που στην περίπτωση της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του μάλιστα, η χώρα μας θα υποδεχτεί Ρουμάνους τουρίστες πριν από το Πάσχα.
Διμερείς συμφωνίες επιδιώκονται και με άλλες χώρες σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Μένει να δούμε αν σε αυτές συγκαταλέγεται η αμερικανική και η ρωσική αγορά οι οποίες παραδοσιακά εισφέρουν μεγάλο ποσοστό των τουριστικών εσόδων και το ταμείο των οποίων μηδενίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 

insider.gr

Exit mobile version