Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να αποκτήσουν εξέχουσα θέση στην Ευρώπη παρά τις ανησυχίες της ΕΕ;

Καθώς η απήχηση των κρυπτονομισμάτων και η αβεβαιότητα στην ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνονται, μπορεί το ψηφιακό νόμισμα να δημιουργήσει μια φιλική σχέση με την Ευρώπη πέρα από κάθε γραφειοκρατία;

Koron | Getty Images

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων ήταν αδιαμφισβήτητη. Στα τέλη του 2017, το Bitcoin έδωσε στον κόσμο μια γεύση από τις δυνατότητές του, όταν το ψηφιακό νόμισμα έπεσε σε τιμές σχεδόν 20.000 $ πριν ξαναβυθιστεί στη Γη.

Η Γερμανία κάνει άλμα στην υιοθέτηση του Bitcoin. Η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων σε όλη τη Γερμανία είναι υψηλή μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει μια από τις πιο ασφαλείς οικονομίες στον κόσμο μαζί με ένα ακμάζον παραστατικό συνάλλαγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το εκτεταμένο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα να ενισχύεται, το Facebook ανακοίνωσε το δικό του σταθερό κρυπτονόμισμα με τη μορφή Libra. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κίνηση προκάλεσε εκτεταμένο ενδιαφέρον πριν από την κατάρριψή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενήργησε γρήγορα για να σταματήσει το έργο στην πορεία του όσον αφορά την ευρωπαϊκή εφαρμογή.

Η στάση της ΕΕ για την τεχνολογία ήταν πάντα σκεπτικιστική, παρά την αξιοθαύμαστη προτεραιότητα της Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο της εφαρμογής του GDPR το 2018, η κίνηση έγινε αντικείμενο κριτικής για τους απρόβλεπτους περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Ήδη, έχουν γίνει περίπου 90.000 ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων.

Καθώς η απήχηση των κρυπτονομισμάτων, και ειδικότερα των stablecoins, συνεχίζει να αυξάνεται στα κράτη μέλη, μπορούν τα ψηφιακά νομίσματα να δημιουργήσουν μια φιλική σχέση με την ΕΕ πέρα ​​από κάθε γραφειοκρατία; Ας εξερευνήσουμε πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού κρυπτονομίσματος:

Βάζοντας φρένο στο Libra

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε κάποια σαφήνεια σχετικά με την προσέγγισή της ως προς την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στα κράτη μέλη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα, όπως το stablecoin Libra που προτείνει το Facebook, δεν θα επιτρέπονται στην Ένωση μέχρι να αντιμετωπιστούν σωστά οι κίνδυνοι που θέτουν.

Η ανακοίνωση αντιπροσώπευε ένα άλλο πλήγμα για το έργο του Facebook για την καταπολέμηση του stablecoin, το οποίο έχει προσελκύσει σχεδόν καθολική κριτική από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά συστήματα κατά την κυκλοφορία του.

Οι υπουργοί της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι «καμία παγκόσμια συμφωνία stablecoin δε θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν επαρκώς οι νομικές, κανονιστικές και εποπτικές προκλήσεις και οι κίνδυνοι», σε κοινή δήλωση.

Το Facebook είχε ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες μεταξύ των συνεργατών του στο έργο Libra, με εταιρείες όπως η Mastercard και η Visa να εγκαταλείπουν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του νομίσματος τον Οκτώβριο.

Απαγόρευση κρατικών κρυπτονομισμάτων

Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά και η πώληση κρυπτονομισμάτων είναι νόμιμη σε ολόκληρη την ΕΕ, ωστόσο η φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων μπορεί να διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία και τα κέρδη μπορούν να χρεωθούν με συντελεστές μεταξύ 0% και 50%. Το 2015, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι οι ανταλλαγές παραδοσιακού νομίσματος για κρυπτονομίσματα θα πρέπει να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κανένα κράτος μέλος δεν επιτρέπεται να εισάγει τα δικά του κρυπτονομίσματα ως μέρος των κανονισμών τους.

Η χαρακτηριστικά επιφυλακτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε με σκοπό τη διατήρηση της ακεραιότητας των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών της συστημάτων. Αν και αυτό μπορεί να διατηρήσει την αξία του παραστατικού συναλλάγματος ασφαλή, αισθάνεται κάπως στενόμυαλο σε μια εποχή όπου η χρήση φυσικού χρήματος μειώνεται σε όλη την ήπειρο και έθνη όπως η Γερμανία χτίζουν χαρτοφυλάκια Bitcoin.

Το σχετικά ισχυρό οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ένας βασικός παράγοντας στην απροθυμία της ΕΕ να αγκαλιάσει τα κρατιά κρυπτονομίσματα, αλλά οι ηγέτες αναμφίβολα θα παρακολουθούν projects σε εθνικό επίπεδο αλλού.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicholas Maduro αποφάσισε να προσπαθήσει να σώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας του με την εισαγωγή ενός εθνικού stablecoin, του Petro. Το νόμισμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την αξία του, ενώ το παραστατικό συνάλλαγμα της χώρας, το Μπολιβάρ της Βενεζουέλας συνεχίζει να υποφέρει από ακραίο πληθωρισμό.

Ο Μαδούρο έχει εντείνει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση του Petro και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η πρωτεύουσα του Καράκας θα δημιουργήσει ένα καζίνο που θα βασίζεται αποκλειστικά στο stablecoin σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει μια ευρεία αλλαγή μεταξύ των πολιτών.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα θα τους κάνει αναπόφευκτα μια ελαττωματική μελέτη περίπτωσης, αλλά μπορούν να αντληθούν μαθήματα όσον αφορά τα στοιχεία υιοθεσίας και την πρακτική χρήση stablecoins για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την απροθυμία της ΕΕ να αγκαλιάσει πλήρως τα stablecoins, η Ένωση άφησε ανοιχτή την πόρτα σε κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να περάσουν μια σειρά ρυθμιστικών δοκιμών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σημείωσε ότι ένα συμβατό δημόσιο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση έναντι των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων.
Σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η ΕΚΤ πρότεινε ότι ένα δημόσιο ψηφιακό νόμισμα μπορεί να γίνει πρακτική λύση εάν οι πληρωμές εντός της Ευρώπης παρέμεναν πολύ ακριβές.
Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τα ευρήματά της προτείνοντας ότι η υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο απρόσκοπτη εάν η χρήση φυσικών μετρητών συνέχιζε να μειώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, η τράπεζα σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγάλος – επομένως, θα πρέπει να γίνει προσεκτική αξιολόγηση.

Ανοίγουν οι πόρτες για μελλοντικά projects

Περιέργως, το Reuters δημοσίευσε μια ιστορία τον Νοέμβριο του 2019 που ισχυριζόταν ότι ο φόβος της ΕΕ για το Libra τους ώθησε να εξετάσουν την κυκλοφορία του δικού τους stablecoin.

Δεδομένης της φύσης του τρόπου με τον οποίο τα stablecoins διατηρούν μια σταθερή τιμή, οποιοδήποτε μελλοντικό έργο κρυπτονομίσματος πιθανότατα θα συνδέεται με ένα υπάρχον παραστατικό νόμισμα ή πιο πιθανό σε ένα πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός. Τα κεντρικά stablecoins IOU όπως το Tether (USDT) και το TrueUSD (TUSD) είναι συνδεδεμένα με στοιχεία ενεργητικού της πραγματικής ζωής, όπως το δολάριο ΗΠΑ και ο χρυσός, προκειμένου να διατηρηθεί μια σταθερή τιμή.

Εάν η ΕΕ σχεδίαζε να λανσάρει το δικό της ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα, πιθανότατα θα έπαιρνε τη μορφή ενός κεντρικού νομίσματος IOU, σε αντίθεση με τα κρυπτογραφικά εξασφαλισμένα stablecoins όπως το Timvi (TMV) και το Dai (DAI), τα οποία συνδέονται με άλλα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως Ethereum για να διατηρήσει μια σταθερή τιμή.

Λογικά, η απροθυμία της ΕΕ να αγκαλιάσει projects όπως το Libra θα είχε νόημα εάν η Ένωση είχε φιλοδοξίες που επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη του δικού της ηπειρωτικού κρυπτονομίσματος. Ωστόσο, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέσυρε την ιστορία του Reuters, εξηγώντας ότι «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση σε αυτό το στάδιο για τη δημιουργία ενός νέου κρυπτονομίσματος».

Η πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση της ΕΕ να θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για την αναμενόμενη άφιξη του Libra έγινε «για να τονιστεί η ανάγκη για ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά τα stablecoins και ως εκ τούτου, θα πρέπει να διερευνηθούν διαφορετικές ιδέες. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να έχουμε κάτι που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες». 

Θα χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι κρυπτονομίσματα στην καθημερινή ζωή στο μέλλον;

Η δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων είναι τεράστια, και με τα έθνη να πειραματίζονται ήδη με τα stablecoins ως μέθοδο ανακούφισης των αντίστοιχων οικονομιών τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έχει στην κατοχή της μια σειρά απτών περιπτωσιολογικών μελετών στο εγγύς μέλλον.

Η προειδοποίηση της ΕΕ προς το Facebook ενόψει της προτεινόμενης κυκλοφορίας του Libra αναμφίβολα θα προβληματίσει άλλους σημαντικούς παίκτες που θέλουν να φέρουν ένα εναλλακτικό stablecoin στην ήπειρο. Εάν ένας οργανισμός με την ισχύ που διαθέτει το Facebook συναντήσει εμπόδια, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές για μικρότερους οργανισμούς.

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να είναι πιο πιθανό είναι η ανάπτυξη του ελεγχόμενου stablecoin της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωζώνη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού η ήπειρος ταξιδεύει από πόλη σε πόλη με εισιτήρια τρένου που πληρώνονται από τα stablecoins της ΕΕ, αλλά είναι εύλογο ότι, δεδομένου ότι τα stablecoins τελικά υλοποιούνται, η μόνη οντότητα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπιστοσύνη -καλώς ή κακώς- είναι ο εαυτός της.

 

Exit mobile version