Ξενοδοχεία: Το μεγάλο στοίχημα του 2021

Για ένα δύσκολο 2021 προετοιμάζονται οι ξενοδόχοι ανά τον κόσμο, αφήνοντας πίσω τους μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι κρατήσεις υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ιδιαίτερα βαρύ το τίμημα για εκείνες τις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πανδημία στέρησε 15 δισ. ευρώ από τον ελληνικό τουρισμό. Η τουριστική ζήτηση εκτιμάται ότι θα κλείσει στο -75% για φέτος (-80% από το εξωτερικό, -45% από την Ελλάδα). Ακόμη και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, τότε που ο ελληνικός τουρισμός ήταν ανοιχτός προς αρκετές διεθνείς αγορές, η μέση πτώση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 60%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη έκθεση της Εrnst & Young, με τις συνήθειες των ταξιδιωτών να αλλάζουν άρδην εξαιτίας του κορωνοϊού, ο κλάδος αναμένεται να επανέλθει στα προ Covid-19 επίπεδα μετά το 2022.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και με την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα επιτρέψει την ανοσία αγέλης, οι ξενοδόχοι προσδοκούν έστω και μερική ανάκαμψη προς το δεύτερο ήμισυ του 2021.

Το κομμάτι του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα ανησυχίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καταφέρει να επιστρέψει ποτέ σε επίπεδα προ κρίσης, εξαιτίας των μόνιμων αλλαγών συνεπεία της πανδημίας, όπως οι τηλεδιασκέψεις και τα συνέδρια μέσω Διαδικτύου.

Αν και κάποι αναλυτές αναμένουν επιστροφή της τουριστικής δραστηριότητας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στο δεύτερο ήμισυ του 2021 σε πολλές γωνιές του κόσμου, οι περικοπές δαπανών και η στροφή προς τα virtual συνέδρια θα μπορούσαν να συνεπάγονται λιγότερους πελάτες στα ξενοδοχεία. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι μεγάλος μέρος του business travelling μπορεί να μην επανέλθει ποτέ.

Η έναρξη των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενισχύει την προοπτική επανέναρξης της ταξιδιωτικής δραστηριότητας, μια προοπτική που έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιρειών του ξενοδοχειακού κλάδου και των tour operators. Όμως αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούν ότι θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν χρόνια για επιστροφή των κρατήσεων σε επίπεδα προ πανδημίας. Εν τω μεταξύ, η ξενοδειακή βιομηχανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν εν μέσω της πανδημίας, με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και καταβολής των οφειλών τους.

Παρά τη μείωση-ρεκόρ στις κρατήσεις, πολλά ξενοδοχεία κατάφεραν να μείνουν ανοικτά, χάρη στα μέτρα ανακούφισης από τράπεζες και κρατικά προγράμματα στήριξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τι θα γίνει όμως όταν εκπνεύσει η περίοδος χάριτος; Επενδυτές και παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για μαζικά λουκέτα κατά το πρώτο ήμισυ του έτους.

Για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, το μείζον ερώτημα «είναι η εξασφάλιση της επιβίωσης», εξηγεί σε ανάλυση της «WSJ» ο Γκρέγκ Τέιλορ, γενικός διευθυντής στην εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών AlixPartners LLP.

Bραχυπρόθεσμα, η αργή διαδικασία εμβολιασμών και οι επίμονα υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη βάζουν «φρένο» στις κρατήσεις. Σε έκθεση του Νοεμβρίου, η S&P Global Ratings προέβλεπε βουτιά 20% των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο για τα ξενοδοχεία των ΗΠΑ το 2020. Ο οίκος ανέμενε ανάκαμψη για το 2021, παραμένοντας όμως σε επίπεδα 20% με 30% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019. Και δεν «βλέπει» πλήρη ανάκαμψη των εσόδων από ξενοδοχειακές κρατήσεις πριν από το 2023.

 

moneyreview.gr

Exit mobile version