Στις διεθνείς αγορές χρήματος αναμένεται να «προσφύγει» και πάλι η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του 2021, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, αναμένεται να συνεχίσει τις εκδόσεις ομολόγων, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Άλλωστε, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες δανειοδότησης για την Ελλάδα, χάρη στα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων.
Παρότι, το ακριβές ύψος των νέων εκδόσεων δεν προαναγγέλλεται με την κατάθεση του προϋπολογισμού, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια για την κάλυψη ενός μέρους των παρακάτω αναγκών:
- Η εξόφληση ενός τμήματος των Εντόκων Γραμματίων, ώστο το συνολικό υπόλοιπο να μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έως τα τέλη του 2021.
- Η καταβολή περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξυπηρέτηση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Η πληρωμή περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρω για εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Η χρηματοδότηση του ελλείμματος, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια, το παραπάνω ποσό δεν πρόκειται να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την έκδοση νέων ομολόγων, καθώς αναμένεται να υπάρξει αξιοποίηση τόσο των ταμειακών διαθέσιμων όσο και των πόρων του προωθούμενου Ταμείου Ανάκαμψης.
Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, έλαβε χώρα και το 2020, όταν για τα έκτακτα μέτρα στήριξης έναντι του κορωνοϊού, ύψους περίπου 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, κρίθηκε αναγκαία η έκδοση νέων ομολόγων, ύψους μόλις 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ