Οι αγορές αγνοούν το δύσκολο παρόν και εστιάζουν στο θετικότερο μέλλον

Mια νέα δυναμική τάση έχει κατακλύσει τις χρηματιστηριακές αγορές από τις αρχές του έτους και ειδικότερα τον Φεβρουάριο, οδηγώντας σε ένα ιστορικά υψηλά τους γενικούς δείκτες αλλά προκαλώντας επίσης απότομες διακυμάνσεις που προβληματίζουν μερίδα αναλυτών. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν ιστορικές εισροές 50 δις δολαρίων σε μετοχικά αμοιβαία, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν την υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις των επενδυτών.

Παράλληλα με την άνοδο βασικών κλάδων του χρηματιστηρίου εκτυλίσσεται ένα ράλι σε μετοχές που είχαν «καταδικαστεί» από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με ακάλυπτες πωλήσεις. Η μεγάλη άνοδος αυτών των «φθηνών» μετοχών αποδίδονται στις μαζικές τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών της διαδικτυακής κοινότητας r/WallStreetBets που έσπευσαν να τις «διασώσουν» από το σορτάρισμα των hedge funds. Αρχικά η Wall Street προβληματίστηκε αλλά μετά σαν να επικράτησε ψυχραιμία καθώς οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν πως δεν ελλοχεύει κίνδυνος μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης.

Όσο ο κόσμος προσπαθεί να ζυγίσει το παρόν και το μέλλον εν μέσω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, οι μικροεπενδυτές της κοινότητας r/WallStreetBets  στον ιστότοπο Reddit επεκτάθηκαν στον άργυρο, στα ψηφιακά νομίσματα και στις μετοχές των εταιρειών που παράγουν φαρμακευτική κάνναβη. Οι τοποθετήσεις στις μετοχές φαρμακευτικής κάνναβης, παραδείγματος χάριν, ξεπέρασαν τα 440 εκατ. δολάρια από τις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ποσό διπλάσιο σε σχέση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vanda Research που αναφέρουν οι Financial Times. Οι διακυμάνσεις, ωστόσο, είναι μεγάλες και αναλυτές τα αντιμετωπίζουν με κάποια επιφυλακτικότητα. Η μετοχή της Tilray ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στα 25 δολάρια για να φθάσει Την Τετάρτη μέχρι τα 67 δολάρια και να κλείσει την Παρασκευή στα 29 δολάρια, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Όλες αυτές οι μεμονωμένες εξελίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον όπου πρωταγωνιστεί το πακέτο των 1,9 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πέρασε από το Κογκρέσο, η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η έστω και μετ΄ εμποδίων εξέλιξη των μαζικών εμβολιασμών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι προσδοκίες πως θα υπάρξει κάποια στιγμή επιτάχυνση της ανάκαμψης κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής ενισχύθηκαν περαιτέρω όταν η υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γιέλεν, συνέστησε στους ομολόγους των G7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, να είναι γενναιόδωροι στις δαπάνες προκειμένου να υποστηρίξουν μια ανάκαμψη με διάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι δείκτες S&P και Nasdaq αναρριχήθηκαν 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα, κλείνοντας την Παρασκευή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι μετοχές ενέργειας, πρώτων υλών και αυτές του χρηματοοικονομικού κλάδου προπορεύονταν λόγω των σεναρίων που θέλουν μεγάλη ώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία των πληθυσμών που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, o S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 6% λόγω, μεταξύ άλλων, των δεσμεύσεων της Fed πως θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, το κλίμα ευφορίας είναι ιδιαίτερα αισθητό στις αγορές κρατικών ομολόγων. Το 10ετές κόστος δανεισμού στην Ιταλία υποχώρησε έως το 0,42% την Παρασκευή καθώς μια κυβέρνηση Ντράγκι ενισχύει τις πιθανότητες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην οικονομία της χώρας που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του ιού SARS-CoV-2 και την πεισματική ασυμφωνία των πολιτικών κομμάτων. Με κέρδη 1,1% έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον, όπως διαπίστωσαν μεγάλα hedge funds από τους μικροεπενδυτές του ιστότοπου Reddit, οι υποσχέσεις των κυβερνώντων της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής πως θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να διατηρούν τις ισορροπίες καθησυχάζουν τους επενδυτές. Βέβαια όσο η πανδημία επιμένει εξαιτίας των νέων και μεταδοτικότερων μεταλλάξεων, ο παράγοντας της βεβαιότητας θα είναι πάντα ισχυρός.

 

 

naftemporiki.gr

Exit mobile version