Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο, τεχνολογικές εταιρίες να μεγαλώνουν πολύ σε οικονομικές αποτιμήσεις αλλά όχι το ίδιο και στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει με βάση τα δεδομένα των τελευταίων μηνών σε σύγκριση με τα ίδια 2 χρόνια πριν, παίρνοντας δεδομένα από μικρές σχετικά εταιρίες όπως η Desktop Metal με 171 υπαλλήλους μέχρι την Airbnb με 5.465 υπαλλήλους.
Για να γίνει ξεκάθαρο το πώς η οικονομική αποτίμηση μιας εταιρίας συσχετίζεται με τον αριθμό των υπαλλήλων την δημιουργήθηκε η παρακάτω λίστα που περιλαμβάνει εταιρίες που εισήχθηκαν στο χρηματιστήριο τους τελευταίους 6 μήνες όπου βλέπουμε τις διαφορετικές τιμές και τις αποκλίσεις που υπάρχουν:
Τα υψηλά νούμερα
Είναι προφανές ότι στην λίστα δεν υπάρχουν όλες οι εταιρίες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο αλλά το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: Οι επενδυτές αποτιμούν πολύ υψηλοτέρα τις εταιρίες αναφορικά με τον αριθμό του προσωπικού σε σχέση με ότι έκαναν δύο χρόνια πριν.
Το 2018 οι εταιρίες λογισμικού συνήθως έπαιρναν Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) μεταξύ $1 και $4 εκατομμυρίων ανά υπάλληλο φτάνοντας για ορισμένες εταιρίες ακόμη και στα $10 εκατομμύρια ή και περισσότερα όπως η εταιρία GoodRx που είχα αποτίμηση ανά υπάλληλο $50 εκατομμύρια.
Τα υψηλά αυτά νούμερα αποκόμισης ανά υπάλληλο μας δείχνουν την τάση και μας προειδοποιούν για τα ιστορικά υψηλά που “χτυπούν” οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας. Η κεφαλαιοποίηση είναι υψηλή, οι μετοχές στα ύψη και συνεπώς οι αποτιμήσεις και αυτές αναλογικά με τα έσοδα είναι εξαιρετικά υψηλές.
Είναι όλα θέμα ανάπτυξης;
Γενικά μιλώντας παρατηρούμε ότι οι νέες εταιρίες τεχνολογίες έχουν πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις και αυτό γιατί οι επενδυτές τις βλέπουν σαν ευκαιρία για υψηλή ανάπτυξη. Συνήθως τέτοιες εταιρίες πετυχαίνουν τουλάχιστον 6-ψήφια έσοδα από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας τους θέτοντας πολύ υψηλές προσδοκίες.
Λόγω της γρήγορης λοιπόν ανάπτυξης τους οι ανάγκες σε προσωπικό συνεπώς και οι προσλήψεις αυξάνονται και αυτές με γρήγορους ρυθμούς. Έτσι όμως όπως είναι λογικό η αποτίμηση ανά υπάλληλο μειώνεται δραματικά. Σύμφωνα με έρευνες όμως, αναφορικά με την φετινή χρονιά δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο συνολική προσωπικό σε εταιρίες με εξαίρεση να αποτελούν ελάχιστες νέο εισαχθείσες εταίρες όπως η Airbnb όπου έχουν περισσότερους από 4.000 χιλιάδες μόνιμους εργαζόμενους.
Ο αριθμός των υπαλλήλων είναι που μετράει;
Αν κοιτάξουμε την αγορά θα δούμε ότι δεν είναι λίγες οι startups οι οποίες αν και έχουν αποτιμηθεί σε δισεκατομμύρια, ο αριθμός των υπαλλήλων τους είναι εξωτερικά μικρός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το WhatsApp, το οποίο όταν εξαγοράστηκε από την Facebook το 2014 για $19 δισεκατομμύρια, είχε μόλις 55 υπαλλήλους. Αυτό μας δίνει μια αποτίμηση της τάξης των $350 εκατομμυρίων ανά υπάλληλο.
Το σημερινό τοπίο των startup μας δείχνει πως ακόμη και μικρές ομάδες έχουν την δύναμη να φτάνουν σε αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου, όπως η εταιρία Calendly που αποτιμήθηκε $3 δισεκατομμύρια με 213 υπαλλήλους ή ακόμη πιο πρόσφατη η πλατφόρμα Clubhouse με αποτίμηση $1 δισεκατομμυρίου με μόλις 10 υπαλλήλους.
Ο επενδυτής Rahul Vohra αναφέρει ότι οι νέες εταιρίες του $1 δισεκατομμυρίου παρόλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση τους και αποτίμηση ανά εργαζόμενο, γεγονός που τις κάνει επίφοβες, έχουν την τάση να αναπτύσσονται γρηγορότερα και να γίνονται μεγαλύτερες χτίζοντας ουσιαστικά θεμέλια για την μετέπιπτα επιτυχία τους.
Σκεπτόμενοι λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να προβλέπουμε τις αυξήσεις ή τις μειώσεις στις αποτιμήσεις των εταιριών δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για τον μέλλον. Παρόλα αυτά είναι εμφανές ότι οι εταιρίες που εισήχθησαν τελευταία στο χρηματιστήριο έχουν μεγαλύτερη αξία γεγονός όμως που δεν τις κάνει και απαραίτητα μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που είναι ήδη χρόνια σε αυτό. Όλο αυτό το κλίμα μας δείχνει πως τελικά οι επενδυτές περιμένουν ακόμη μεγαλύτερα πράγματα από τις υπάρχουσες επενδύσεις προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στους εργαζομένους τους από ότι στο παρελθόν.