Οι ψηφιακοί νομάδες και ο τεράστιος αναπτυξιακός ρόλος τους

Ο δρ Γιάννης Μήτσιος είναι ένας εκλεκτός επιστήμονας που μελετά οικονομικά και διεθνή φαινόμενα με αφετηρία τη δυναμική τους και όχι τη μεταφυσική τους υπόσταση, η οποία κατά το δοκούν μπορεί να προσφέρεται και σε οποιεσδήποτε αυθαίρετες ερμηνείες. Την ώρα λοιπόν που κάποιοι φορείς συνειδητής και ιδιοτελούς καταστροφολογίας, με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις της, γίνονται μάντεις κακών, ιδού τι μας έγραψε ένας συμπατριώτης μας που δεν θεωρεί ότι οι πωλήσεις φόβου μπορούν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό από την καθίζηση μιας κοινωνίας και την υπαγωγή της στην εξουσία αδίστακτων και αυταρχικών λαϊκιστών.

Του Αθαν.Χ. Παπανδρόπουλου

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γρεβενά και από το πατρικό στις πλαγιές της πόλης, στ’ Αμπέλια, αγνάντευα τα βουνά και με περιέργεια ρωτούσα μικρός τη μητέρα μου τι είναι πίσω απ’ αυτά. Η έμφυτη ανάγκη βλέπετε να γνωρίσουμε τον κόσμο και να ξεπεράσουμε τα φυσικά εμπόδια είτε βουνά είναι αυτά είτε θάλασσα. Τα χρόνια πέρασαν, γνωρίσαμε τον κόσμο, ταξιδέψαμε και η τεχνολογία προσφέρει τώρα τη δυνατότητα να ζεις και να εργάζεσαι (κυρίως για όσους δεν χρειάζεται φυσική παρουσία) από όποιο σημείο επιθυμείς, αγναντεύοντας είτε τη Βασιλίτσα (κορυφή της Πίνδου στα Γρεβενά) είτε από κάποιο νησί απολαμβάνοντας τη φύση. Μια λοιπόν από τις σύγχρονες μορφές εργασίας είναι η τηλεργασία και οι εργαζόμενοι που μετακινούνται για να εργάζονται από μακριά σε διάφορες περιοχές της Γης και της χώρας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία λέγονται “Ψηφιακοί Νομάδες”, (Digital Nomads στη γλώσσα της παγκοσμιοποίησης).

Τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και για αιώνες, οι ορεινές περιοχές κατακλύζονταν από τους νομάδες κτηνοτρόφους που ανέβαζαν τα κοπάδια στα βουνά την άνοιξη και τα επέστρεφαν στον κάμπο το φθινόπωρο και μαζί τους δούλευε και δουλεύει ακόμα ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής, διάθεσης των προϊόντων, διακίνησης χρήματος, εμπόριο κ.λπ. Στους παραδοσιακούς λοιπόν νομάδες προστέθηκαν τώρα και οι ψηφιακοί νομάδες για τους οποίους μάλιστα θεσμοθετούνται οικονομικά κίνητρα, ελκυστικά πακέτα μετεγκατάστασης, οικονομικές προσφορές από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για εργασία, παραμονή κ.λπ.

Δειλά δειλά ξεκίνησε και στην Ελλάδα και στόχος είναι η προσέλκυση εργαζομένων στη χώρα, ενώ και αρκετοί δήμοι τουριστικών κυρίως περιοχών και όχι μόνο σχεδιάζουν καμπάνιες προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων. Δόξα τω Θεώ η τεχνολογία σήμερα μπορεί να γίνει αρωγός σε τέτοιες μορφές εργασίας και τοπικής αναπτυξιακής προοπτικής. Τα σύγχρονα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας 5G, οι οπτικές ίνες που φτάνουν και θα φτάνουν σε κάθε σπίτι, οι οπτικές ίνες μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ) αλλά και το δορυφορικό ίντερνετ για να έχεις σύνδεση παντού ακόμα και στις χαράδρες της Πίνδου δίνουν την ευκαιρία και προσφέρουν λύσεις. Τα βουνά, οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα δυσπρόσιτα νησιά από περιοχές ξεχασμένες μπορούν να ζωντανέψουν ξανά χάριν της τεχνολογίας.

Για τα επαγγέλματα και τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης που απαιτούν κυρίως χρήση υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ, κινητού τηλεφώνου, μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο. Πολλές φορές ούτε εκτυπωτή δεν χρειάζεσαι μιας και είναι όλα στον ψηφιακό κόσμο, συμβάλλοντας και στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς πολύ χαρτί, ενώ το τοπικό κόστος ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Η Ελλάδα μας είναι μικρή αλλά και μεγάλη ταυτόχρονα. Τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία (brain drain), όσοι μετοίκησαν και ζουν στις μεγάλες πόλεις (αστυφιλία) αλλά και όσοι επιθυμούν μια εργασία κοντά στη φύση με την τεχνολογία μπορούν να το κάνουν. Οι αποστάσεις πλέον δεν αποτελούν ζήτημα αν σκεφτεί κανείς ότι σ’ όλο το τόξο π.χ. της βορείου Ελλάδος η Εγνατία Οδός σε συνδέει σε λίγο χρόνο με τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Για παράδειγμα, Γρεβενά – Θεσαλονίκη είναι μιάμιση ώρα ή Γρεβενά – Γιάννενα μία ώρα, όσο κάνει δηλαδή ο κάτοικος της Γλυφάδας να πάει στη δουλειά του στο Μαρούσι κ.λπ. Ένα άλλο παράδειγμα τα αεροδρόμια. Από τα Γιάννενα μέχρι την Αλεξανδρούπολη έχουμε έξι αεροδρόμια!!!! (Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης). Ιδανικές συνθήκες και για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Και δεν είναι φυσικά μόνο η βόρεια Ελλάδα αλλά και οι οδικοί άξονες στην υπόλοιπη χώρα, τα αεροδρόμια και το πυκνό δίκτυο λιμανιών που μπορούν να απογειώσουν τη χώρα οικονομικά και να δημιουργηθεί μια πραγματική αποκέντρωση και αναπτυξιακή προοπτική.

Ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία που με την απολιγνιτοποίηση κινδυνεύει να ερημώσει στο μέλλον, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για να κρατηθεί ο πληθυσμός σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας (γεωργία, εμπόριο, τουρισμός, υπηρεσίες, τηλεργασία κ.λπ.).

Επαφίεται πλέον στις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουν ένα νέο αναπτυξιακό όραμα με έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας, μια νέας αποκέντρωσης και της χρήσης όλων των εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας».

Από το ποιοι και γιατί θα αντιδράσουν στις μεταρρυθμίσεις που επειγόντως πρέπει να γίνουν στη χώρα, ενώ καλπάζει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, θα καταλάβουμε και ποιοι θέλουν την πρόοδό της.

 

naftemporiki.gr

Exit mobile version