Ο στόχος των 15 εκατ. τουριστών δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα

Ευνοϊκές παραμένουν οι προοπτικές για τον τουριστικό κλάδο, παρά τις προκλήσεις και τα προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αρκετών ευρωπαϊκών κρατών. Ωστόσο, η επιτυχία της Ελλάδας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα δικά της «χέρια».

Η επιτάχυνση της διανομής των εμβολίων, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές (όπως αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας, αύξηση των rapid tests), εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ήπια ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο β’ εξάμηνο.

Κάτι, το οποίο μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί η Ελλάδα, εφόσον επιθυμεί να «αναπληρώσει» τις απώλειες από το παρατεταμένο β’ κύμα του ιού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, την οποία επικαλείται η εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση της Alpha Bank, το 54% των Ευρωπαίων πολιτών σκοπεύει να ταξιδέψει εντός των επόμενων έξι μηνών, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε σε κάποιον άλλον ευρωπαϊκό προορισμό.

Αυτό το αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, αντικατοπτρίζει μια «εν αναμονή» ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών. Η διασφάλιση ασφαλών ταξιδιών, επομένως, θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, καθώς η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 69% αισθάνεται ασφάλεια, όταν ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα υγείας.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν καλλιεργήσει τη ζήτηση για διακοπές σε εξωτερικούς χώρους ή στην ύπαιθρο (open air, nature based tourism activities), γεγονός που -επίσης- ευνοεί την Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού (coastal and maritime tourism).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η ταχεία ολοκλήρωση και αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις χώρες, οι οποίες παραδοσιακά καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης, επιτρέποντας μεγαλύτερη «χαλάρωση» των περιορισμών και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μέχρι στιγμής, άνω του 1/4 των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μέχρι (γ’ εβδομάδα του Φεβρουαρίου), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 13%. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και την Κύπρο, τα ποσοστά εμβολιασμού (έως το β’ 10ήμερο του Φεβρουαρίου) κυμαίνονται μεταξύ 3,8% και 4,3%, ενώ στη Ρωσία περιορίζεται σε μόλις 1,5%.

Από τις προαναφερόμενες χώρες, εξάλλου, προέρχεται σχεδόν το 40% των εισερχόμενων τουριστικών στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, έως το β’ 10ήμερο του Φεβρουαρίου, με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 4,7% του πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η σταδιακή επιστροφή της τουριστικής κίνησης στην κανονικότητα αναμένεται από το καλοκαίρι του 2021. Ο τουριστικός κλάδος, ως εκ τούτου, θα πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως, υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε μόλις 4,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τουριστικές αφίξεις δεν ξεπέρασαν τα 7,3 εκατ. Και οι δύο επιδόσεις είναι μειωμένες κατά 76,5% σε σχέση με το 2019. Για το 2021 δε, το αρμόδιο υπουργείο έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση του 50% των αφίξεων του 2019, δηλαδή περίπου 15 εκατ. άτομα.

 

 

moneyreview.gr

Exit mobile version