Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για πανδημία και κρατικά ταμεία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν προς παράταση του lockdown αρκετά πέραν του ορίζοντα της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγουν το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών μέτρων. Με το λιανεμπόριο σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας που δεν μπορεί να αποτρέψει τις μεγάλες απώλειες τζίρου, την εστίαση να παραμένει κλειστή χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ και τον τουριστικό κλάδο σε πλήρη αβεβαιότητα τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται συνεχώς. Για πόσο ακόμη είναι εφικτό αυτό; Και τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες της χώρας για δανεισμό;

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα στήριξης για το 2021 θα υπερβούν κατά πολύ τα 7,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες διευρύνονται συνεχώς την ώρα που οι πόροι είναι περιορισμένοι. «Προσπαθούμε να τους διευρυνούμε με τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η χώρα είναι ένα σημαντικό όπλο αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ κάνει λόγο για άντληση κεφαλαίων ύψους 8 έως 12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο έτος, με τους περισσότερους οίκους να υπολογίζουν ότι θα κινηθεί κοντά στο ανώτατο σημείο. Μένει δε να φανεί εάν το ποσό αυτό θα αναθεωρηθεί εξαιτίας της έξτρα πίεσης που προκαλεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στα κρατικά ταμεία.

Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προειδοποίησε με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως «τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση συνέταξε τον προϋπολογισμό του 2021 με βασικό σενάριο για μερικό lockdown το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου. Σε σημερινές τους δηλώσεις στα Παραπολιτικά ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αν και επανέλαβε ότι τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στοιχίζουν στην οικονομία περί τα 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Από το βήμα της Βουλής άλλωστε  αποκάλυψε ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται χαμηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού γεγονός που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο πρόγραμμα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση των παγίων δαπανών τους, ενώ τον Μάρτιο θα ανοίξει και ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας (αναστολές συμβάσεων, ΣΥΝ-Εργασία κτλ) διατηρούνται σε ισχύ και τον Φεβρουάριο, ενώ την Πέμπτη αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για τα μηδενικά ενοίκια (για επαγγελματική στέγη) για το πρώτο δίμηνο του έτους. Το εάν το τελευταίο μέτρο θα επεκταθεί σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και αυστηροποιηθούν τα μέτρα «θα αξιολογηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

 

 

moneyreview.gr 

Exit mobile version