Ποιες επενδύσεις συμφέρουν στην Ευρώπη κατά την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό

Μπορεί οι ευρωπαϊκές μετοχές να μην έχουν δει τόσο ισχυρό comeback όσο οι αμερικανικές αγορές, ωστόσο οι επενδυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που καθιστούν συναρπαστικές τις επενδύσεις για την περιοχή, κατά την ανάκαμψη από τη κρίση του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 32% από τα μέσα Μαρτίου που κατέρρεαν οι αγορές, αλλά συνεχίζει να υποχωρεί κατά 12% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Συγκριτικά, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 42% από τα μέσα Μαρτίου και από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα υποχωρεί μόλις κατά 2%.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Τομ Στίβενσον επικεφαλής επενδύσεων της Fidelity Personal Investing, αναφέρει ότι τους περασμένους μήνες οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν θετικά τη Ευρώπη, καθώς η περιοχή «φαίνεται να διαχειρίστηκε επιτυχώς την κρίση του Covid-19 με έναν συνδυασμό καλά εφαρμοσμένων lockdowns και μαζικής στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρική τράπεζα».

Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη είναι καλύτερα τοποθετημένες ώστε να ανακάμψουν πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει η Αθανασία Κοκκινογένη, αναλύτρια της DuckerFrontier για τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι αγορές έχουν μικρότερη έκθεση στον τουρισμό και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον τομέα της μεταποίησης.

Όπως αναφέρει, στη Δυτική Ευρώπη, η τεχνολογία της πληροφορικής, ο τομέας τροφίμων, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά  (FMCG), τα χρηματοοικονομικά και ο τομέα ασφαλειών, καθώς και ο κλάδος των φαρμακευτικών θα παρουσιάσουν ευκαιρίες το διάστημα 2020-2021, ενώ ο τομέα εξόρυξης, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ο εξολισμός μεταφορών, οι κατασκευές και ο κλάδος της φιλοξενίας θα έχουν δυσανάλογη πτώση μέχρι το τέλος του 2021».

Γιατί να επενδύσει κανείς στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει ο Στίβενσον, «πουθενά δεν είναι καλύτερη η επιλογή βιώσιμων επιχειρήσεων από την Ευρώπη» .
Ενας πρόσθετος λόγος να έχει κανείς έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές είναι η γεωγραφική ποικιλομορφία των εισοδημάτων που προσφέρουν οι εταιρείες.

Τα 2/3 των πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών γίνονται στις ΗΠΑ αλλά μόλις το 1/3 του τζίρου των ευρωπαϊκών εταιρειών έρχεται από την εγχώρια αγορά. «Το να έχεις αυτή την ποικιλία είναι πολύ σημαντικό σε έναν αβέβαιο κόσμο», σημειώνει ο Στίβενσον.

Και αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι φθηνές μετά από το ριμπάουντ που σημείωσαν, ο Στίβενσον αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις ήταν «λογικές», σε ισορροπία με τις ιαπωνικές μετοχές, αλλά με καλύτερη αξία από εκείνες των ΗΠΑ.

 

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version