Ο κίνδυνος οι οφειλέτες να μην αποπληρώσουν τα χρέη τους και οι ανησυχίες για πιστωτικές απώλειες κυριαρχούν μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Για το ένα-τρίτο των επιχειρήσεων, συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι οι οφειλέτες πληρώνουν εκπρόθεσμα, όπως προκύπτει από την έρευνα «European Payment Report 2020» της Intrum, στην οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 9.980 εταιρείες ανά 29 χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, το 35% των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με το 12% το 2019) χαρακτηρίζει ως αυξανόμενο τον κίνδυνο των εκπρόθεσμων ή και μηδενικών πληρωμών, ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 25% και το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει και τη ρευστότητα: Το 66% διαπιστώνουν αύξηση των πιστωτικών ζημιών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Στην έρευνα της Intrum διαπιστώνεται ότι περισσότερες από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις(54%) αναγκάζονται να δεχθούν μεταγενέστερους όρους πληρωμής από μεγάλη ή πολυεθνική εταιρεία, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 43% στην Ευρώπη. Σχεδόν οι μισές(48%) αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, ποσοστό που επίσης υπερβαίνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο(35%).
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι μια πανευρωπαϊκή ύφεση αποτελεί μια από τις τρεις κορυφαίες προκλήσεις όσον αφορά την έγκαιρη πληρωμή από τους καταναλωτές μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα αναγκαία βήματα ώστε να προετοιμασθούν για μια ύφεση εξαιτίας της πανδημίας. Τα μειωμένα έσοδα έχουν μειώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ο αντίκτυπος στο ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών συνεχίζει να είναι δραματικός, επισημαίνει ο Μίκαελ Έρικσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum.
Oι ευρωπαϊκές επιχειρήσείς, για να προστατευθούν και να προετοιμασθούν για μια ύφεση, το 38% δήλωσε ότι σχεδιάζει τη μείωση του κόστους, ενώ το 35% θα υιοθετήσει πιο προσεκτική στάση όσον αφορά την ανάληψη χρέους. Το 29% σχεδιάζει «ψαλίδι» στις προσλήψεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 18% το 2019.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι διευρύνονται τα χρονικά περιθώρια μεταξύ των συμφωνηθέντων όρων πληρωμής και την πραγματική διάρκεια καταβολής οφειλών, με τη διαφορά να ανοίγει στις 14 ημέρες από 6 ημέρες το 2019. Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις διακρίνουν αυξημένο κίνδυνο μη-αποπληρωμής από τους οφειλέτες μέσα στο επόμενο 12μηνο, με 19% να διακρίνουν πολύ αυξημένο κίνδυνο. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις δέχονται εντεινόμενες πιέσεις από μειωμένη ρευστότητα, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης μετρητών.