Το ενδιαφέρον για τις startups παραμένει σταθερά υψηλό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εκείνο το οποίο αποτελεί σημαντικό ερώτημα που απασχολεί όσους εμπλέκονται με το οικοσύστημα είναι το κατά πόσο οι νέες ομάδες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό που απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη τεχνολογικών δεξιοτήτων ανάμεσα στους ιδρυτές τους. Ένα νέο report που δημοσιεύτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και πραγματοποιήθηκε από την πρωτοβουλία Startup Heatmap Europe και το venture studio Etinx διερευνά τα tech skills των startup founders στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και τη δυναμική που υπάρχει όσον αφορά γυναίκες founders, με τα αποτελέσματά του να αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη τεχνολογικών δεξιοτήτων στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστά μία δύσκολη πρόκληση.
Το report “CTOs & Tech Co-Founders: European Startups and the Competition over Tech Talent” ανέλυσε περί τα 3.000 προφίλ ιδρυτών και συνιδρυτών startups από 35 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιώντας, παράλληλα, και σχετικές συνεντεύξεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και οργανισμούς υποστήριξης στην ήπειρό μας.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι μόνο το ένα τρίτο (34,56%) των ιδρυτών startups στην Ευρώπη διαθέτουν δεξιότητες σχετικές με την τεχνολογία. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό, που μάλιστα αποτελεί έκπληξη, είναι το ότι, στις εννέα από τις δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις όσον αφορά την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, οι ιδρυτές startups διαθέτουν tech skills σε ποσοστό κάτω από το μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη (34,56%). Μόνη εξαίρεση αποτελεί το οικοσύστημα στο Ελσίνκι, όπου οι startup founders παρουσιάζουν αξιοσημείωτο ποσοστό τεχνολογικής κατάρτισης που φτάνει το 42%.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις το 32,1% των startup founders που διαθέτουν τεχνολογικές δεξιότητες είναι γυναίκες, σε ένα στατιστικό που μάλιστα δεν ευνοεί την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν ιδρύσει startups και διαθέτουν tech skills – και συγκεκριμένα στο γκρουπ χωρών με σχετικό ποσοστό μόλις 5-15%, τη στιγμή που η Βουλγαρία που βρίσκεται στην πρώτη θέση έχει αντίστοιχο ποσοστό 33,33%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται και από εγχώριες μελέτες, όπως το report του Found.ation και του EIT Digital, στο οποίο αναφέρεται πως μόλις το 7% των startups που χρηματοδοτούνται στην Ελλάδα διαθέτουν κάποια γυναίκα ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη.
Το report στο σύνολό του αναδεικνύει την ανάγκη που υφίσταται, ώστε οι νεοσύστατες επιχειρήσεις να προσελκύσουν ταλέντα με τεχνολογικά skills, ειδικότερα όταν πρόκειται για ομάδες που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους. Πρόκειται για κάτι που σίγουρα αποτελεί δύσκολη πρόκληση, καθώς άτομα με σχετικά skills βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση από κορυφαία τεχνολογικά hubs στον κόσμο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για μία startup να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών.
Σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο, υπάρχουν προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθηθούν, με τις startups να μπορούν να προσελκύσουν π.χ. ταλέντα από υποεξυπηρετούμενες κοινότητες, αλλά και να αναζητήσουν λύσεις καθοδήγησης και εκπαίδευσης των στελεχών τους, όπου αυτό είναι δυνατόν. Παράλληλα, και η αύξηση του αριθμού των γυναικών ιδρυτών με τεχνολογικές δεξιότητες θα βοηθήσει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να βελτιώσουν την πρόσβαση στο απαιτούμενο τεχνολογικό ταλέντο.
Το found.ation γράφει για το MoneyReview