Πώς να προετοιμάσετε τη startup σας για εξαγορά

Στρατηγικά tips για επιτυχή συμφωνία

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις (M&As) αποτελούν μεγάλο κομμάτι αυτού που ονομάζουμε “επιχειρήσεις” και απαιτούν υψηλό βαθμό δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνης, σε συνδυασμό με ένα “γερό στομάχι”. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 70% – 90% των συμφωνιών M&As καταλήγουν σε πλήρη αποτυχία – και αυτό δεν αφορά μόνο τις μικρές εταιρίες αλλά και κολοσσούς όπως η Microsoft, Google και HP.

Αν είσαι επιχειρηματίας και ετοιμάζεσαι να πουλήσεις την εταιρία σου, χρειάζεσαι μία στρατηγική για ολόκληρη τη διαδικασία της εξαγοράς. Σε αυτό το άρθρο θα επισημάνουμε κάποια βασικά σημεία γύρω από τις εξαγορές και πώς μπορείς, ως επιχειρηματίας, να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες αποτυχίας.

#1. Ετοιμάστε έναν κατάλογο με σαφείς στόχους και κίνητρα για την εξαγορά.

Πριν να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό της εξαγοράς, θέστε σαφείς στόχους για την πώληση της επιχείρησής σας. Μην περιοριστείτε στα προσωπικά οφέλη σας, καθώς υπάρχουν δεκάδες παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιτυχία της επιχείρησής σας και της ομάδας που εργάζεται σε αυτήν. Ξεκινήστε θέτοντας στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα:

#2. Κάντε επισταμένη έρευνα.

Μόλις είστε ψυχολογικά και στρατηγικά έτοιμοι για την εξαγορά, πρέπει να αρχίσετε μία επισταμένη έρευνα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποτιμούν τη σημασία των νομικών και οικονομικών απόψεων μίας εξαγοράς. Για να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να έχετε στο πλάι σας μία σωστή ομάδα οικονομικών συμβούλων, δικηγόρων και λογιστών που θα αναλύσουν εξονυχιστικά κάθε πλευρά της συμφωνίας.

Προσλάβετε έναν νομικό σύμβουλο για την εξαγορά. Πολλοί κάνουν το λάθος να αναθέτουν τη συμφωνία στον προσωπικό δικηγόρο τους, ωστόσο θα ήταν προτιμότερο να προσλάβετε έναν νομικό σύμβουλο με ειδίκευση στα M&As.

Ο ρόλος του θα είναι να:

Επιλέξτε μία έμπειρη ομάδα οικονομολόγων. Η εξαγορά απαιτεί την έκδοση πάσης φύσεων οικονομικών αναφορών και δηλώσεων, όπως αναφορές εισοδήματος, οικονομικά πλάνα, κλπ. Είναι μία δουλειά που απαιτεί χρόνο, και ο λογιστής σας ήδη ασχολείται με την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησής σας. Είναι πάντα προτιμότερο να αναθέτετε τέτοιες συμφωνίες σε ορκωτούς λογιστές με εμπειρία στις εξαγορές.

Επιλέξτε έμπειρο τραπεζικό επενδυτή. Είναι βασικό να προσλάβετε έναν τραπεζικό επενδυτή που θα κατανοεί τις δυσκολίες, τους στόχους και τη στρατηγική πριν και μετά την εξαγορά. Δουλειά του είναι να σας παρέχει δεδομένα της αγοράς για παρόμοιες εξαγορές, να σας επισημαίνει πώς ή γιατί βρίσκεστε στην ίδια θέση, να σας ετοιμάσει μία λίστα πελατών και να λειτουργεί πάντα προς το μέγιστο όφελός σας.

Οι περισσότεροι αγοραστές προσπαθούν να κλείσουν συμφωνία με το ελάχιστο δυνατό ποσό εξαγοράς, συνεπώς είναι σημαντικό να έχετε μία ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας της επιχείρησής σας για να προστατεύσετε τα οικονομικά σας συμφέροντα.

#3. Προετοιμάστε την ομάδα σας για την εξαγορά.

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη της εξαγοράς σας είναι η ενημέρωση της ομάδας σας για την απόφαση. Μπορεί η συμφωνία να σας χαροποιεί, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για το προσωπικό σας. Είναι βασικό, λοιπόν, να χειριστείτε σωστά την ομάδα σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Για να προετοιμάσετε την ομάδα σας, φροντίστε να τηρείτε πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. Είναι λογικό η αλλαγή να τρομάζει τους υπαλλήλους σας. Αφού τους δώσετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες της εξαγοράς, ενημερώστε τους για τα παρακάτω:

Η εξαγορά αποτελεί μεγάλη αλλαγή για την ομάδα σας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τους δώσετε την άνεση χρόνου να προσαρμοστούν και να επαναπροσδιορίσουν τις καριέρες τους. Θα ήταν καλή ιδέα να τους δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να γνωρίζουν πώς και πότε θα επηρεαστεί η ζωή τους από αυτήν την αλλαγή.

Exit mobile version