Πώς οι τράπεζες, η νομοθεσία και ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση κρυπτονομισμάτων

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία να εξεταστούν θεμελιώδη ζητήματα στην αγορά, να επιλυθούν ρυθμιστικά ζητήματα και να καλλιεργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών», γράφει ο Tal Weiser, Διευθύνων Σύμβουλος Πωλήσεων, Global Services International Payments στη Finastra.

Close-Up Shot of Silver and Gold Round Coins (φωτ. pexels.com)

Η πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων κατά πάνω από 50% από τις αρχές του 2022 και το ξαφνικό κλείσιμο των εν λόγω πλατφορμών λόγω απάτης και κυβερνοεπιθέσεων δεν προμηνύουν ένα λαμπρό μέλλον για αυτά τα ψηφιακά νομίσματα. Ωστόσο, η κρίση είναι μια ευκαιρία να εξεταστούν θεμελιώδη ζητήματα στην αγορά, να επιλυθούν ρυθμιστικά ζητήματα και να καλλιεργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Μια ενδιαφέρουσα τροπή των γεγονότων σε αυτόν τον τομέα συνέβη στο Ισραήλ πριν από περίπου ένα χρόνο, καθώς ένα από τα Επαρχιακά Δικαστήρια της χώρας έλαβε δύο καταγγελίες από δύο πελάτες της Discount Bank που υπέβαλαν ομαδική αγωγή εναντίον τους, ισχυριζόμενοι ότι η τράπεζα αρνήθηκε να καταθέσει κεφάλαια σε πελάτες λογαριασμοί που προέρχονται από την πώληση του Bitcoin. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε: «Πρόκειται για ένα ερμηνευτικό ζήτημα στο οποίο ο ίδιος ο νομοθέτης δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει επί του θέματος». Πολλοί από εμάς θα ρωτούσαμε «Γιατί είναι αυτό ένα ερμηνευτικό ζήτημα»;

Tal Weiser, Managing Director Sales, Global Services International Payments at Finastra.
(Photo: Tali Rogev)

Η απάντηση ήρθε λίγους μήνες αργότερα, νωρίτερα φέτος, όταν δημοσιεύθηκε στο Ισραήλ μια σειρά από νέους κανονισμούς ως μέρος ενός σχεδίου τροποποίησης της Οδηγίας για τη Διαχείριση Κινδύνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η οποία ανέφερε: «Η Τράπεζα δεν θα αρνηθεί να παρέχει υπηρεσίες πληρωμών μέσω δραστηριότητας σε εικονικό νόμισμα αποκλειστικά και μόνο επειδή η υπηρεσία συνδέεται με εικονικά νομίσματα, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών σε εικονικά νομίσματα που είναι μέρος της συναλλαγής έλαβε άδεια για την παροχή της υπηρεσίας στο Ισραήλ».

Αυτά είναι σίγουρα καλά νέα, καθώς το μόνο που μένει να μάθει η τράπεζα είναι η πηγή των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για την αγορά ή την πώληση του εικονικού νομίσματος και τη διαδρομή που ακολούθησαν τα κεφάλαια από την ημερομηνία αγοράς του νομίσματος έως την κατάθεση κεφαλαίων που προέρχονται από την εμφάνισή τους στο λογαριασμό του πελάτη.

Τώρα που παρασχέθηκαν στους τραπεζίτες τα εργαλεία για να “λάβουν” τέτοια νομίσματα, είναι πιθανό οι τράπεζες να σταματήσουν να ορίζουν αυτά τα κεφάλαια με ολοκληρωμένο τρόπο, ως “επικίνδυνα” ή με “αμφίβολες” πηγές και η αντίφαση που υπήρχε μεταξύ των σκοτεινών  κανονιστικών απαιτήσεων και την ανάγκη παροχής προηγμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στους πελάτες έχει επιλυθεί.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να μπορέσουμε να καταθέσουμε κρυπτονομίσματα σε τραπεζικό λογαριασμό; Πότε θα είναι δυνατή η αγορά αγαθών και υπηρεσιών με αυτά; Να ταξιδέψουμε με τέτοιου είδους νομίσματα στο εξωτερικό και ίσως όταν έρθει η μέρα να λάβουμε τον μισθό μας σε εικονικό νόμισμα απευθείας στον τραπεζικό μας λογαριασμό;

Ετοιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου

Όπως οι τράπεζες, έτσι και οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τους κινδύνους και συνήθως σταθμίζουν τον κίνδυνο έναντι της πιθανότητας μελλοντικού εισοδήματος. Οι ταμειακές ροές, οι κίνδυνοι του κεφαλαίου κίνησης και οι κίνδυνοι συναλλάγματος, μεταξύ άλλων, είναι μερικά μόνο από τα συμφέροντα της ομάδας χρηματοδότησης όταν εξετάζονται μέτρα πίστωσης, χρέους και ρευστότητας. Όπως είδαμε πρόσφατα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αυτά τα νομίσματα δεν συμπεριφέρονται όπως τα νομίσματα της FIAT όπως το δολάριο ΗΠΑ ή η λίρα στερλίνα. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, ταχεία και ασταθή μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας και έλλειψη εξασφαλίσεων και απλών και φθηνών μηχανισμών αντιστάθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Με αυτό το υπόβαθρο, είναι εύκολο να κατανοήσουμε την τρέχουσα κρίση κρυπτονομισμάτων. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, αυτές που αναζητούν ορατότητα σε έναν ορίζοντα ταμειακών ροών και σταθερότητα χρημάτων είναι το κλειδί για την είσοδο αυτών των νομισμάτων στο κυρίαρχο ρεύμα των επιχειρήσεων. Εφόσον δεν υπάρχουν οικονομικά αποδοτικά μέσα για να περιορίσουν και να προστατέψουν τις επενδύσεις, δεν είναι περίεργο ότι οι εταιρείες σκέφτονται δύο φορές προτού τις χρησιμοποιήσουν ως επενδυτικά μέσα.

Ένα άρθρο της Deloitte σχετικά με την ετοιμότητα των εμπόρων και των εταιρειών, έδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις θα ήθελαν να πληρώνονται για αγαθά και υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα ή να το χρησιμοποιούν ως επενδυτικό κανάλι. Αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να βρεθούν αρκετές εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από αυτές τις εταιρείες:

Το κίνητρο και τα πλεονεκτήματα αυτών των νομισμάτων έγκειται κυρίως στη δυνατότητα λήψης της άμεσης απόδοσης σε κρυπτονομίσματα και στη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας με αυτόν τον τρόπο. Η τρέχουσα κρίση της αγοράς κρυπτονομισμάτων δεν παρέχει σε κανέναν οικονομικό διευθυντή οποιασδήποτε εταιρείας αρκετά κίνητρα και βεβαιότητα για να χρησιμοποιήσει αυτά τα νομίσματα στο εγγύς μέλλον.

Οι εταιρείες ενδιαφέρονται να επιτρέψουν τη χρήση των οργανωτικών τους συστημάτων, με τη νέα τεχνολογία blockchain ως μηχανισμό διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού και πληρωμών. Αυτό, με τον καιρό, θα αντικαταστήσει τον χειροκίνητο χειρισμό που βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό που επικρατεί επί του παρόντος στις περισσότερες εταιρείες. Η μετάβαση σε έναν αυτοματοποιημένο και προηγμένο μηχανισμό θα απαιτήσει, φυσικά, μεγάλες οικονομικές επενδύσεις από τον οργανισμό που είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί στις μέρες μας.

Όπως και στο παρελθόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρώτοι χρήστες κρυπτονομισμάτων θα επωφεληθούν από ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ακόμη και από την αναμενόμενη άνοδο στο μέλλον, όταν η χρήση των κρυπτονομισμάτων θα γίνει mainstream. Σήμερα, λόγω της τρέχουσας κρίσης, είναι δύσκολο να το φανταστούμε, αλλά η τάση της κρίσης μπορεί να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια υπό το φως των πλεονεκτημάτων των κρυπτονομισμάτων. Το ερώτημα είναι αν θα περιμένουμε να δούμε…

Exit mobile version