Η επόμενη ημέρα από τις δηλώσεις της κα Λαγκάρντ φέρνει όλους του επενδυτικούς οίκους (τράπεζες και επενδυτικά σχήματα) να περιμένουν κάτι περισσότερο από την ΕΚΤ, θεωρώντας ότι η στάση αναμονής που διατηρεί (αμετάβλητα τα επιτόκια και οι χρηματοδοτήσεις) δεν επαρκούν να δώσουν την δυναμική που θέλουν τα κράτη της Ε.Ε.
Η μεγάλη υποτίμηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου αποτελεί ένα ερωτηματικό για τις αγορές κεφαλαίου. Θεωρούν ότι η «δίκαιη» ισοτιμία βάσει των νομισματικών πολιτικών των Κεντρικών θα έπρεπε να δώσει μία χαμηλότερη ισοτιμία. Με τα παρόντα δεδομένα, η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου μπορεί να ξεπεράσει και το 1,2 (από 1,19 σήμερα) γεγονός που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους εξαγωγείς προς την Αμερική (ιδιαίτερα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες). Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι ενδεχομένως προς το τέλος του χρόνου και ανάλογα με τις εξελίξεις να υπάρξει πρόσθετο πακέτο στήριξης πάνω από 250 δισ. ευρώ. Βέβαια, αυτό εναπόκειται και στην πολιτική βούληση των κρατών μελών.
Τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει ανάκαμψη στους οικονομικούς δείκτες των οικονομιών των μελών της Ε.Ε, ότι η ύφεση για το 2020 θα είναι στο (-8%) για ολόκληρη την Ε.Ε, με χαμηλή ζήτηση και μεγάλη αβεβαιότητα στις μελλοντικές προοπτικές της, πρόβαλλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή Τύπου μετά το Δ.Σ της ΕΚΤ. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν «πείραξε» τα επιτόκια, ούτε θέλει να αλλάξει νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι το Ευρώ έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Μετά τις δηλώσεις αυτές, η ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,19 κινούμενη προς νέα υψηλά διετίας.
Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, μετά τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία το β’ τρίμηνο από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.
Το επίπεδο της δραστηριότητας, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3% (χωρίς μεταβολή).
Για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν ωστόσο η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε», ανέφερε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης.
Ανάκαμψη αλλά με αβεβαιότητα
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, οι οποίες «βλέπουν» μικρότερη ύφεση για το 2020.
«Η ισχύς της ανάκαμψης περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα. καθώς συνεχίζει να εξαρτάται από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού», ανέφερε.
«Η εγχώρια ζήτηση έχει καταγράψει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά της, αν και η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζει να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός μετριάζεται από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια και τις αδύναμες πιέσεις στις τιμές στο πλαίσιο της υποτονικής ζήτησης και της αδυναμίας στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί.
Πηγή: epixeiro.gr