Τα πέντε κλειδιά για την προσέλκυση κεφαλαίων

Ξένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι αυτά που χρειάζονται είναι έστω χαμηλές ίδιες επενδύσεις από εισηγμένες, θέσπιση φορολογικής ασυλίας ή κινήτρων για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων, επαναπροσδιορισμός φορολογικού πλαισίου, εξυγίανση των κόκκινων δανείων, εισαγωγές νέων εταιρειών.

Πέντε κλειδιά για το επενδυτικό αφήγημα της Ελλάδας και την προσέλκυση κεφα-λαίων προτείνουν ξένοι επενδυτές στην Αθήνα μιλώντας στο «business stories». Οπως θα δούμε, στον πυρήνα των πέντε παραγόντων είναι κυρίως το γεγονός ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες, πλην εξαιρέσεων, δεν δαπανούν ίδια κεφάλαια και ορισμένοι πιθανότατα προσδοκούν τις επιδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνει την ανωτέρω εικόνα και όχι μόνο δεν προεξοφλεί την εκτιμώμενη ανάκαμψη του 2021, αλλά εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με απώλειες 31%-32%. Οπως υπογραμμίζει ξένος επενδυτής, «η πορεία της Αθήνας έχει απογοητεύσει πλήρως τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές σημειώνουν συνεχή ρεκόρ με τοποθετήσεις κεφαλαίων κυρίως σε επιχειρήσεις που αποδίδουν εν μέσω πανδημίας».

Στις 10 Αυγούστου η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 41,4 εκατ. ευρώ έναντι 89,6 εκατ. ευρώ των αρχών Ιουνίου. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχασε 3,5 δισ. ευρώ απο τις 5 Ιουνίου, όταν ανερχόταν σε 46,9 δισ. ευρώ (683 μονάδες). Η συρρίκνωση των συναλλαγών και η συνεχής πτωτική συσσώρευση της αγοράς επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Αποθετηρίου Αθηνών που υποδεικνύουν συνεχείς εκροές κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι παραμένουν, όπως θα δούμε, πωλητές κατά τους τελευταίους μήνες μετά την άνοδο που σημειώθηκε από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου (484 μονάδες).

Στον αντίποδα των ρευστοποιήσεων, οι Ελληνες επενδυτές παραμένουν αγοραστές τους τελευταίους μήνες απορροφώντας, όσο είναι δυνατόν, τις σταδιακές και συνεχείς πωλήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Απώλεια επενδυτικού αφηγήματος

Γιατί, όμως, η ελληνική αγορά έχασε το επενδυτικό της αφήγημα μαζί με την ταυτόχρονη επέλαση του ιού και το κλείσιμο της οικονομίας; Πριν από το ξέσπασμα του ιού, η ελληνική αγορά εμφάνιζε τη μείωση των κόκκινων δανείων και τις τιτλοποιήσεις τους ως ένα από τα πλεονεκτήματά της, καθώς θα εξυγιαίνονταν οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων οίκων, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα ωθούσαν την οικονομία. Μετά τον ιό και το άνοιγμα της οικονομίας, όμως, όπως αναφέρει ξένος επενδυτής, οι μεταρρυθμίσεις διακόπηκαν, ενώ ξεκίνησε ένα ευρύ πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων σε πληττόμενους κλάδους, το οποίο εξαιτίας και του μεγάλου εύρους του είναι αδύνατο να αποτιμηθεί οικονομικά. Επιπλέον, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης (32 δισ. ευρώ ) οι ξένοι επενδυτές τα αντιμετωπίζουν ως κυβερνητικές δαπάνες, ως επιδοτήσεις από την Ευρώπη που δεν θα προσφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη στο σύνολο της οικονομίας.

Τα πέντε κλειδιά

Σύμφωνα με τις ίδιες επενδυτικές πηγές, τα όσα αναμένουν οι ξένοι επενδυτές ως αφήγημα για την οικονομία μπορούν να εντοπιστούν σε πέντε παράγοντες που είναι ικανοί να προσελκύσουν τα ξένα κεφάλαια τα οποία διαθέτουν πληθώρα αποδόσεων σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές παρά την πανδημία.

Ειδικότερα, ο πρώτος παράγοντας είναι οι χαμηλές ίδιες επενδύσεις από τις εισηγμένες εταιρείες. Με εξαίρεση λιγοστούς ομίλους του FTSE-25 οι οποίοι διαθέτουν ίδια κεφάλαια, αλλά και πρόσβαση σε αγορές ομολόγων, οι υπόλοιπες 178 εταιρείες δεν εμφανίζουν τη ροή επενδύσεων που θα προσδοκούσαν οι ξένοι επενδυτές. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ξένος επενδυτής, «οι περισσότεροι εισηγμένοι “κρύβονται” και δεν επενδύουν τα ίδια κεφάλαια στις εταιρείες τους. Οι ξένοι επενδυτές νιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών όπου συμμετέχουν με κεφάλαια και οι ιδιοκτήτες τους».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άσχημης κατάστασης που επικρατεί σε μικρότερες κυρίες εισηγμένες είναι ότι ορισμένοι δανείζουν τις εταιρείες τους!

Ενας δεύτερος και κρίσιμος παράγοντας για την απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας είναι η θέσπιση φορολογικής ασυλίας ή κινήτρων για τα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού. Εφόσον το ελληνικό κράτος υιοθετούσε μια τέτοια πολιτική, ένα σημαντικό μέρος θα επέστρεφε στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Ο τρίτος παράγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι το ισχύον φορολογικό πλαίσιο που αποτρέπει τις επενδύσεις κυρίως από τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Οταν, λόγου χάρη, η προσωπική φορολογία αυξάνεται για έσοδα πάνω από 40.000 ευρώ, λειτουργεί ως αντικίνητρο για επενδύσεις από τους επιχειρηματίες.

 Το τέταρτο στοιχείο, ίσως και κομβικό για την τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά, είναι η σύγχυση που επικρατεί στους ξένους επενδυτές σχετικά με την εξυγίανση των κόκκινων δανείων. Τα ξένα χαρτοφυλάκια επένδυσαν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με βάση τους υπολογισμούς που είχαν κάνει για τις τιτλοποιήσεις. Η αναφορά της «κακής τράπεζας» αλλάζει τους υπολογισμούς, εξ ου και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

 Ο πέμπτος παράγοντας που αποτρέπει την έλευση κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η απουσία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο νέων καινοτόμων επιχειρήσεων που θα αντλήσουν κεφάλαια και θα ανανεώσουν την εικόνα της αγοράς. Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικές τοποθετήσεις υφιστάμενων μετοχών είναι ελάχιστες λόγω και των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων. Στον δείκτη FTSE-25 υπάρχουν εταιρείες οι οποίες είναι οι ίδιες εδώ και δεκαετίες. Ελάχιστες είναι οι νέες εταιρείες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που εισήλθαν στον δείκτη αυξάνοντας τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τη χρηματιστηριακή αποτίμησή τους. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τελευταίες δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν κεφάλαια όταν επικρατούν συνθήκες απαξίωσης για την ελληνική αγορά.

 

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version