Τα σενάρια για το άνοιγμα του τουρισμού

Να είναι η Ελλάδα «πράσινη» επιδημιολογικά, προκειμένου μετά τα μέσα Μαΐου να έχει τη δυνατότητα να δέχεται κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν. Την επισήμανση αυτή κάνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνοντας ότι ως χώρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

Ως παράδειγμα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο εξωτερικό η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, φέρνει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θέλει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι Βρετανοί τα ταξίδια από τις 17 Μαΐου και μετά.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από το global travel task force, το οποίο θα βάλει τελικά τους όρους για τα ταξίδια αναψυχής των Βρετανών, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας. Αν για παράδειγμα η Βρετανία μάς έχει στην κίτρινη ή κόκκινη ζώνη, μέσα στον Μάιο θα πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για την ελληνική αγορά.

Όσον αφορά την πορεία των κρατήσεων, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Και όσες υπάρχουν δεν είναι εγγυημένες και αφορούν διαστήματα από τα μέσα Ιουνίου κυρίως και μετά.

Αυτό διαμορφώνει μια εικόνα σαν την περσινή, όσον αφορά αριθμό και έσοδα, με τη διαφορά ότι η χώρα μας πέρυσι ήταν αναγνωρισμένα ως μια από τις λίγες «πράσινες» επιδημιολογικά χώρες.

Ως μια λύση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, προσεγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει, αναφέρει η κ. Τετράδη, να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο ίσως.

Το πρώτο άνοιγμα

Μάλιστα, προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας, στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα. Αφορά 189 Ολλανδούς, οι οποίοι με επιστημονική επίβλεψη κάνουν πληρωμένες διακοπές στη Ρόδο.

Κατά τη διαδικασία επιλογής η ολλανδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κρατικές υγειονομικές αρχές και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, φρόντισε να συγκεντρώσει μια όσο το δυνατόν πιο ετερογενή ομάδα ταξιδιωτών, στην οποία να εκπροσωπούνται όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν στο τέλος να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε συνάρτηση με τη θέληση της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της για όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, χωρίς την επιβολή καραντίνας.

Πρόκειται για πολίτες από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Τα αεροδρόμια που θα τους εξυπηρετούν, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα είναι αυτά του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας.

Άρση καραντίνας

Μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Τουρισμού για τα ξενοδοχεία που επιλέχθηκαν και τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν πιθανά κρούσματα Covid 19 σε τουρίστες, σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονο, Κω και Ρόδο, ενώ δεν βρέθηκε κατάλυμα στα Χανιά.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η υπουργική απόφαση από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με την οποία θα άρει την καραντίνα των επτά ημερών για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, στα οποία φυσικά και θα γίνονται έλεγχοι.

Την είδηση στην ουσία έδωσε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με ανάρτησή του στα social media. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Η Ελλάδα θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 19 Απριλίου. Οι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ έναντι της νόσου Covid εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη. Οι επισκέπτες θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, στους οποίους υπόκεινται και οι Έλληνες πολίτες. Πολλές από τις χώρες έχουν ήδη περιορισμούς στην έξοδο επισκεπτών. Οπότε δεν αφορά πολύ μεγάλους αριθμούς τουριστών».

Συμφωνία με Ρωσία

Την ίδια στιγμή, πάντως, το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει ισχυρό. Μετά τις τελευταίες έρευνες που έδειχναν ότι στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά προέλκυσης τουριστών, η Ελλάδα είναι στην κορυφή ως προορισμός, και τα νέα από Ρωσία είναι θετικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα, επετεύχθη συμφωνία για την από κοινού προσπάθεια και την υποβολή αιτήματος προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές Ρωσίας και Ελλάδας για την επέκταση του προγράμματος πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Ρώσοι επίσης δέχτηκαν με ικανοποίηση την αποδοχή από μεριάς της Ελλάδας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της TUI Russia Taras Demura δήλωσε ότι «το 2021 θα μπορέσουμε να στείλουμε 300.000 τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι Ρωσία και Ελλάδα να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε στις 14 Μαΐου να υπάρξει η επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών μας χωρίς περιορισμούς».

Ο κ. Demura διαβεβαίωσε τον κ. Θεοχάρη ότι η TUI Russia θα ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ-να-Ντονού και το Καζάν. Επιπλέον, η TUI Russia είναι έτοιμη να προσφέρει στους τουρίστες ταξίδια με τακτικές πτήσεις στην Αθήνα, στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, στα νησιά της Ζακύνθου και στη Σαντορίνη.

 

naftemporiki.gr

Exit mobile version