Τι κάνει την Tink τόσο θελτική στους επενδυτές;

Η αγορά των fintech αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ξεπηδούν αμέτρητες start-ups, οι δραστηριότητες των οποίων κυμαίνονται από εγχρήματες συναλλαγές έως παροχή υπηρεσιών, σε έναν κλάδο που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει στο χρηματοπιστωτικό στερέωμα.

Ήδη τα παραδοσιακά ιδρύματα του κλάδου εκτός από το να έχουν μπει στη διαδικασία μετασχηματισμού, προσπαθώντας να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία, επιδιώκουν και συνεργίες με τις μικρές start-ups, οι οποίες είναι και αυτές που ανοίγουν το δρόμο για ένα ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.

Μία εταιρεία που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κολοσσού διαδικτυακών πληρωμών Paypal επενδύοντας σε αυτήν, είναι μία fintech με έδρα τη Στοκχόλμη, η αξία της οποίας μετά το νέο γύρο χρηματοδότησης έχει φθάσει τα 800 εκατ. δολάρια και έχει βάλει πλώρη να γίνει unicorn, καθώς απέχει 200 εκατ. δολάρια για να πιάσει το ορόσημο του 1 δισ. δολαρίων.

Η Tink όπως λέγεται η εταιρεία, πέραν της Paypal απολαμβάνει την επενδυτική στήριξη και άλλων παραδοσιακών δυνάμεων, όπως οι BNP Paribas and ABN Amro.

Τι κάνει όμως την εν λόγω fintech τόσο ξεχωριστή με αποτέλεσμα να έχει σαγηνεύσει τόσο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Η Tink ειδικεύεται στην αποκαλούμενη «ανοιχτή τραπεζική» (open banking), μια τεχνολογία η οποία στόχο έχει να αναπτύξει καινοτόμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις μεγάλες και εγκαθιδρυμένες τράπεζες.

Οι υποστηρικτές του open banking διατείνονται ότι είναι μία τεχνολογία η οποία θα προσφέρει στον κλάδο περισσότερη διαφάνεια και ανταγωνισμό, ενώ υπόσχεται ότι θα είναι περισσότερο φιλική προς τους καταναλωτές.

Η πλατφόρμα της Tink συλλέγει δεδομένα από χιλιάδες τράπεζες, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν εφαρμογές που θα προβάλλουν στους χρήστες τους λογαριασμούς τους, ενώ παράλληλα θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές από διάφορους παρόχους.

Η σουηδική εταιρεία ευνοείται από τους σχετικά χαλαρούς ρυθμιστικούς κανονισμούς για τον κλάδο των fintech σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι απαιτούν από τις τράπεζες να έχουν διαθέσιμες της πληροφορίες για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και παράλληλα να επιτρέπουν σε τρίτες εταιρείες να πραγματοποιούν πληρωμές για εκείνες.

Θεωρητικά αυτοί οι κανόνες δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι στοχεύουν οι χρήστες να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων και να μην παραβιάζονται από τις εταιρείες.

 

 

Με πληροφορίες από CNBC και το moneyreview

Exit mobile version